Iako zima još nije stigla, valja pripremiti svoje limene ljubimce. Od 15. studenoga do 15. travnja u Hrvatskoj je obavezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta.

Obavezna je za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Po zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona podrazumijevaju se četiri zimske gume pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.


Policijska uprava Varaždinska apelira

-Krajnje je vrijeme da svi vozači koji to još nisu, namontiraju na svoja vozila zimske gume. Dokazano je da i u ovim uvjetima vožnje koji trenutno vladaju, dakle temperature od 7 ºC i niže, guma glavu čuva. – kaže Danijel Posavec, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa iz PU Varaždinske.

Policija već u nedjelju kreće s nadzorom zimske opreme u prometu.

– Apeliram opet na sve one koji imaju ljetne gume, a to su oni koji najviše prigovaraju u slučaju prometne nesreće. Uvijek im je kriv nagib ceste, kvaliteta kolničkog zastora. Svi drugi su im krivi, samo ne oni koji nemaju odgovarajuću opremu. Uglavnom nam oni rade čepove na cesti i oni su najveći problem jer je dokazano da većina vozila koja sudjeluju u prometnim nesrećama nemaju zimsku opremu – poručuje Posavec.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 1000 kuna.