Čak je 35 godina bilo potrebno da se obnove stara prijateljstva započeta u vrijeme procvata obućarske industrije. Te 1981. godine Slovenci su bili vlasnici tvornice obuće Peko koja je zapošljavala preko 2 tisuće radnika sa šireg ludbreškog područja. Radnici su imali pristojne plaće i može se reći da je tvornica ‘hranila’ mnoge obitelji. Zbog pobratimstva s gradom Tržićem, pločica s nazivom ovog grada i upisanom udaljenošću od 180 km među prvima je bila postavljena u krugovima Centra Svijeta. Uz nju bila je postavljena još jedino pločica grada Raba.

     -Prošle godine smo imali ‘razmjenu učenika’ glazbene škole te je Puhački orkestar Grada Ludbrega bio gost na njihovom ljetnom koncertu, a ove su godine oni nama uzvratili posjet. Ljetos mi slavimo 20-godišnjicu osnutka i neprekidnog djelovanja, a Puhački orkestar Tržić slavi čak 90-godišnjicu. Radi se o ponajboljem orkestru u Republici Sloveniji koji ima zabilježen niz uspjeha u svojoj dugoj povijesti. – rekao je Slobodan Vađunec, tajnik orkestra.

     Goste iz Slovenije predvodio je predsjednik komisije za međunarodnu suradnju općine Tržić Jože Kofutar, a ugostio ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Darove s našim gradonačelnikom razmijenio je i Janez Bedina, osnivač Peka i počasni građanin Grada Ludbrega.

     Na ludbreškom trgu u promenadnom koncertu nastupili su najprije naši glazbenici, zatim su orkestri izveli jednu zajedničku skladbu, a nakon toga su se pred brojnim posjetiteljima sajma cvijeća Flora Centrum Mundi glazbom predstavili gosti iz Tržića. Našim orkestrom ravnao je dirigent Marko Prepelić, a mladim slovenskim glazbenicima Nejc Bečan.