Pri kraju je obnova kapelice Krista Kralja u Hrastovskom koja uključuje kompletno uređenje unutrašnjosti, fasade i vanjskog okoliša.

Uvidjeli smo svi potrebu za očuvanjem ovog sakralnog objekta koji nažalost nije pod zaštitom spomenika. Da je ostala tako još dvije, tri godine, krov kapelice bi se jednostavno sam od sebe urušio. Objekt je vapio za obnovom koja  je već bila planirana  u nekoliko projekata, ali detaljna obnova  zapravo je započela sada. – kaže predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Hrastovsko, Brankica Kovaček.

Kapelicu su prije 80-ak godina podigli sami mještani, a budući da se nalazi na nešto nižem terenu od same ceste koja prolazi ispred nje, najveći problem je vlaga. Bilo je potrebno skinuti žbuku izvana i na pojedinim dijelovima s unutarnje strane kapelice, a kako bi se spriječili daljnji problemi s vlagom napravljen je drenažni sustav.

Kroz nekoliko dana trebala bi stići i nova stolarija. Nakon toga na redu je postavljanje pločica te izrada oltara. Što se vanjštine tiče, obnovljen je toranj, kompletno skinuta stara žbuka i napravljena nova fasada. Međutim, veliki problem za novu fasadu su golubovi. Pokušali smo postaviti plastične šiljke koji bi spriječili golubove da sjedaju na nju , ali ona se jednostavno ne drži na limu. Moramo pronaći neko novo rješenje kako zaštititi fasadu od daljnjeg oštećenja. – dodaje predsjednica Mjesnog odbora.

Na proljeće se još planira novi pokrov te uređenje vanjskog prilaza kapelici koje će uključivati postavljanje  nove ograde i uređenje samog travnjaka ispred nje.

Cjelokupna obnova započela je u svibnju ove godine, a do sada je u nju uloženo oko 80.000 kuna. – Od srca se zahvaljujem svim mještanima našeg sela koji su svojim radom i dobrovoljnim prilogom doprinijeli njenom uređenju. Isto tako moram zahvaliti našem monsinjoru Josipu Đurkanu koji je limarski dio financirao sam, vlč. Zoranu Gložiniću koji se pobrinuo za stolariju te Gradu Ludbregu koji nam je pomogao financirati dio troškova za zidarske radove. Ne smijem zaboraviti i naše nogometaše koji su svojim dobrovoljnim radom na poslovima skidanja stare žbuke itekako pomogli. Uz to su organizirali i utakmicu čija je zarada donirana za obnovu naše kapelice. Stvorila se stvarno jedna simbioza mještana i udruga i zajedničkim snagama uspjeli smo našoj kapelici vratiti stari sjaj – poručuje Brankica Kovaček.

KIP KRISTA KRALJA PREMJEŠTEN U KAPELICU SVETE ANE

Kip Krista Kralja koji je inače smješten u kapelici Krista Kralja, radi očuvanja, a sada i  obnove premješten je u kapelicu Svete Ane koja je središte vjerskih zbivanja u Hrastovskom.

Izgrađena je 1990. godine zahvaljujući nastojanjima župnika mons. Josipa Đurkana, gđe. Veronike Križanić, gđe. Brankice Kovaček, gosp. Mirka Požgaja, gosp. Đure Blagusa te zahvaljujući radu i darovima mještana. Kapelica ima i elektrificirano zvono zahvaljujući darovima gops. Đure Bohneca i njegove supruge Anice. Oslikao ju je slikar  Ivan Štefanek.

U sklopu kapelice nalazi se i vjeronaučna dvorana u kojoj se svaki četvrtak održava vjeronauk za učenike od prvog do šestog razreda, te susret molitvene zajednice Krvi Kristove. Prostorija je grijana tako da se u njoj može boraviti tokom cijele godine.

Obnova kapelice samo je jedan od projekata koji se odvijaju u Hrastovskom

Prošle i pretprošle godine   bavili smo se uglavnom održavanjem oborinskih, odnosno slivnih kanala u mjestu. Zacijevili smo dio Bednjanske ulice ispred kapele sv. Ane i time dobili veći parkirni prostor, obnovili dio dječjeg igrališta, sanirali krov na ulazu u Društveni dom. Ove godine započeli smo i sa obnovom dijela poljskih puteva i oglasnih ploča u mjestu. Nismo zaboravili ni na našu djecu. VMO i ove godine darivat će svoje najmlađe mještane prigodnim poklonima povodom nadolazećih blagdana, a mladi našeg sela pripremaju prelijepu priredbu.  Imamo mi  još puno planova, ali sve je vezano uz financijska sredstva. Maksimalno se trudimo da odradimo što više sa sredstvima koja su nam na raspolaganju – zaključuje Brankica Kovaček.