);
Obitelji iz svih hrvatskih biskupija prisustvovale susretu katoličkih obitelji u Ludbregu

Obitelji iz svih hrvatskih biskupija prisustvovale susretu katoličkih obitelji u Ludbregu

Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji započeo subotnjim večernjim programom

Obitelji iz svih hrvatskih biskupija počele su pristizati na prostor Zavjetne kapele ludbreškog svetišta Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 21. svibnja 2022. gdje je već od 17 sati započeo glazbeni pretprogram kojeg je animirao vlč. Tihomir Kosec sa svojim bendom.

Službeni program prvog dana 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji započeo je u 18 sati Službom svjetla, kada je iz dvorca Batthyany krenula procesija predstavničkih obitelji, svećenika, povjerenika za obiteljski pastoral i hrvatskih (nad)biskupija. Dvije obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je bila domaćin 3. nacionalnog susreta, u procesiji su donijele zavjetnu spomen – svijeću hrvatskih katoličkih obitelji te ju na ulazu u prostor Zavjetne kapele predale dvjema obiteljima Varaždinske biskupije.

Službu svjetla predmolio je mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup.

– Želimo da večeras i sutra imate čvrsto stisnute ruke, otvoreno srce, da u ruke stavite sve one koji su potrebni i u srce sve one koji su se preporučili u vaše molitve. – istaknuo je mons. Radoš, a potom je pozdravio i okupljene biskupe: apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu, zatim mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, predsjednika Hrvatske biskupske koneferencije, mons. Matu Uzinića, riječkoga nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa, mons. Ivicu Petanjka, krčkog biskupa, mons. Ranka Vidovića hvarskog biskupa, mons. Roka Glasnovića dubrovačkog biskupa te umirovljenog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka. Pozdravio je biskup Radoš i predstavnika biskupske konferencije BiH, generalnog tajnika, mons. Ivu Tomaševića, predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima gosp. Vittoria Scelza, kao i tajnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Alfreda Rayana te domaćeg sina, generalnog tajnika HBK preč. Krunoslava Novaka.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio i gosp. Scelzo koji je, između ostalog u svom govoru, najavio kako će u središtu interesa nadolazećeg Svjetskog susreta obitelji u Rimu biti dimenzija dijaloga i zajedničkog hoda Rimske Kurije i mjesnih Crkava kako bi se pokušalo dati zajednički odgovor na izazove koje pred nas stavlja moderno društvo. Izrazio je i posebnu zahvalnost na pozivu na ovaj Susret, a time i prilici da čuje sve što će se ovih dana govoriti govoriti kako bi mogao bolje upoznati stvarnost naše mjesne Crkve. Pozvao je i da se započne s pripremama za ovogodišnji Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.

– Papa inzistira na tome da je potrebno pronaći smisao i značenje starosti, štoviše, u starosti prepoznati pravi pravcati poziv. Ne radi se samo o tome da bi našim starijima trebalo pokloniti više pažnje, nego o potvrđivanju središnjeg mjesta koje starije osobe trebaju imati u našem društvu, a naši djedovi i bake u našim obiteljima. Brojni govori koje je Papa proteklih godina posvetio toj temi, žele nam pomoći da što jasnije i dublje shvatimo tu stvarnost. – poručio je Scelzo.

Uslijedila su svjedočanstva obiteljskog života. Članovi obitelji Mlakar, Jelić i Spajić govorili su o obraćenju, poteškoćama u životu, ulozi baka i djedova te radosti života. Sa svjedočanstvima su se izmjenjivali i glazbeni brojevi, izvedbe višečlanih glazbenih obitelji Cindrić, Bunčić i Kočila iz Varaždinske biskupije.

Završni dio programa bio je molitveni trenutak u kojem je na čašćenje iznesena relikvija Krvi Kristove. Po završetku programa, pristigle obitelji su se uputile prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje su ih primile na noćenje. Kroz program prvog dana susreta vodili su Diana Tikvić i Branimir Gubić

Središnje slavlje održano je u nedjelju

Mnoštvo vjernika okupilo se na prostoru Zavjetne kapele svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu na 4. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u nedjelju 22. svibnja 2022. kojemu je ove godine domaćin bila Varaždinska biskupija.

Pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja“, u središtu ovog susreta bile su osobe treće životne dobi te plodovi Duha Svetoga.

Na susretu su se okupile brojne obitelji iz svih hrvatskih nad/biskupija predvođene svojim nadbiskupima i biskupima koji su bili suslavitelji središnjeg euharistijskog slavlja koje je vodio biskup domaćin, mons. Bože Radoš. Između ostalih, bio je tu mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, zatim mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Koncelebrirali su i predstojnici biskupijskih ureda za obitelj te brojni svećenici iz čitave Hrvatske.

Uvodno, biskup Radoš je pozdravio nadbiskupe, biskupe, svećenike, obitelji, osobe treće životne dobi, poručivši kako se svi okupljeni pod geslom ovog Susreta združuju s Marijom, Isusovom majkom, u zahvali za sva dobra koja s Božjeg izvora teku od koljena do koljena i natapaju ljubavlju naš život.

– Posebno u srcu danas nosimo zahvalnost za dobrotu, ljubav koja pročišćena teče u obitelji preko baka i djedova. Tu ljubav unuci dobro razumiju i prihvaćaju jer je blaga. Urezuje se u dušu kao sveti trag Božje dobrote. Tako nas vodi Bog. – rekao je mons. Radoš i dodao kako je u ovom slavlju na osobiti način prisutan i Sveti Otac Franjo po svome predstavniku, apostolskom nunciju te je za ovaj Susret posebno htio uzeti udjela, izreći pastirsku riječ i zazvati Božji blagoslov.

Potom je mons. Lingua pročitao poruku Svetog Oca u kojoj, između ostalog, stoji kako ovaj Susret želi podsjetiti da su upravo obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo.
– Stoga je obitelj povlašteno mjesto za prenošenje vrlina i dobrote Gospodnje koja se izražava u plodovima Duha Svetoga: ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti. Međutim, nastavlja papa Franjo u svojoj poruci, da bi dotaknule srce drugoga, potrebno je da te vrijednosti prvo osvoje srce onoga koji ih prenosi. One su Gospodinov dar Crkvi i cijelome svijetu, a zadaća obitelji je ne samo primiti te darove, već, prije svega, prepoznati ih kao takve, njegovati i razvijati ih, te ih, u konačnici, na opću dobrobit podijeliti sa svima.

– U tom smislu, blagi jaram i lagano breme vaše obitelji okupljene u Ludbregu ne sastoji se samo od krvne veze nego je i duhovne naravi. Stoga vas pozivam da se krijepite Riječju Božjom i usvojite duh koji prožima Magnificat i Benedictus. Neka se to najprije dogodi u obiteljskom okrilju, u kojemu ste pozvani svjedočiti dobrotu Gospodnju. Dok vam jamčim svoju duhovnu blizinu, želja mi je da ovaj susret donese Hrvatskoj inicijative i aktivnosti koje će ohrabriti i podržati obitelji, kućne crkve, da Svetu Obitelj iz Nazareta uzmu kao primjer života iz kojeg će crpiti duhovno nasljeđe kako bi se mogli suočiti s izazovima svakodnevnoga života. – stoji u poruci Svetog Oca sudionicima 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Spomenimo i kako je milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju ovogodišnjeg Nacionalnog susreta obitelji u Ludbregu namijenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je već ranije najavio mons. Radoš, ovo je susret obitelji, a danas svjedočimo razbijenim obiteljima iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenima se prigodnim riječima obratio mons. Puljić, zahvalivši Vijeću HBK za život i obitelj za planiranje ovoga susreta, ekipi iz Varaždinske biskupije na srdačnom gostoprimstvu, a posebice što su za ovo molitveno druženje odabrali poznato Svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Osobitu zahvalnost uputio je očevima i majkama, djedovima i bakama, .

– Vama poštovane obitelji, koje ste ne samo nositeljice života, već nada i budućnost naše Domovine. Vi ste sakramentom svete ženidbe postali „intimnom zajednicom života i ljubavi“ (GS 48), te prvom „školom društvenih vrlina“. Neka Gospodin Isus, koji je dijelio brige i radosti ljudskog roda, blagoslovi sve vas, kako biste u vjernosti i ljubavi bili gorljivi i u molitvi postojani…Mi biskupi od srca vas blagoslivljamo i potičemo budite ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene. Budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učinio da kao prva životna stanica društva budete u službi života i izgradnji Božjeg kraljevstva na zemlji. Živjeli i Bog vas blagoslovio! – poručio je obiteljima mons. Puljić, objavivši kako će se idući, 5. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji za 3 godine održati u svetištu Gospe od utjehe u Aljmašu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Euharistijskom slavlju 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji svojim pjevanjem su pridonijeli članovi Velikog mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega, zatim Zbor mladih Varaždinske biskupije sastavljen od aktualnih, ali i bivših članova koji su bili dijelom zbora od njegova osnutka te Zbor Katoličke osnovne škole u Varaždinu „Uršuline zvjezdice“ uz instrumentalnu pratnju puhača Tomislava Ratkovića, Marka i Petra Prepelića, Jana Strahije, orguljaša Višeslava Jaklina, a sve pod ravnanjem Edija Vugrinca.

Osim predstavnika obitelji, na ovom susretu bili su i predstavnici udruga i pokreta koji promiču život i obitelj u skladu s katoličkim naukom: Kursiljo, Djelo Marijino te Hrvatska za život. Samom slavlju prethodio je i molitveni pretprogram kojeg je predvodio vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu uz obitelji i mlade Varaždinske biskupije.

Izvor: Varaždinska biskupija

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content