Posljednje svibanjske subote u društvenom domu u Čukovcu po osmi je put obilježena Krsna slava. Upravo u Čukovcu, zatim u Bolfanu i Segovini, ima najviše pripadnika srpske nacionalne manjine koja je tjedan dana ranije inicirala i susret ostalih nacionalnih manjina.

    -Ove godine smo po drugi put obilježili Dan nacionalnih manjina u Ludbregu, a Krsna slava je pak naš tradicionalni crkveni i narodni običaj koji Vijeće srpske nacionalne manjine nastoji oživjeti. Običaj Krsne slave, u čast srpskog zaštitnika svetog oca Nikolaja čudotvorca, prenosi se s koljena na koljeno još od cara Konstantina. To je obiteljski blagdan gdje zrno žita simbolizira život, baš kao i hljeb i kolač koji se polijevaju crnim vinom. – rekao je Milan Mirčetić, domaćin susreta.

    Obred obilježavanja Krsne slave vodio je paroh Radovan Dimitrić koji je nakon molitve pozvao predstavnike srpske nacionalne manjine na suživot s hrvatskim narodom kao i s ostalim nacionalnim manjinama. U crkvenom obredu sudjelovao je i paroh Uglješa Pilinger. Od gostiju prisutni su bili i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, predstavnici Gradskog vijeća Grada Ludbrega te predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine iz Zagreba, Velike Gorice, Samobora, Varaždina, Čakovca i Koprivnice.

    Nakon crkvenog obreda održana je sjednica srpskog Županijskog nacionalnog vijeća koju je vodio predsjednik Vijeća srpske manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić. Između ostalog, gospodin Mirčetić je naveo da je srpska nacionalna manjina adaptirala društveni dom u Čukovcu, sada radi na obnovi društvenog doma u Segovini, a u rujnu će kao domaćin organizirati manjinske sportske igre.

    Poslije svečanog dijela sjednice održan je kulturno umjetnički program ispred društvenog doma u Čukovcu u kojem je nastupilo Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ pododbor Krnjak kraj Karlovca, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ pododbor Zagreb, Društvo izvornog folklora ‘Zavičaj’ Veliki Poganac, a pjevale su i ludbreške Pajdašice u pratnji tamburaša KUD-a Anka Ošpuh.