Udruga NARCISA – žene u borbi protiv raka dojke Ludbreg i ove je godine sudjelovala u akciji Dan narcisa koji se održava u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih od raka dojke. Humanitarna akcija održana je 25.03. na Trgu Svetog Trojstva u vremenu od 09 do 12 sati.

– Dan narcisa je posvećen prevenciji raka dojke i podizanju svijesti žena o tome koliko je važno rano otkrivanje i samopregled. Apeliramo na sve žene, ne samo na ovaj dan nego i svaki dan u godini, da se samopregledavaju i odazovu na preglede Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. –  poručuju iz Udruge.

Uz prodaju narcisa održana je i humanitarna prodaja uskrsnih pisanica u sklopu akcije “Darujmo ružičasti život” koju je pokrenula Europa Donna Hrvatske za kupnju aparata za intraoperativno zračenje kojim bi se olakšala terapija ženama oboljelim od raka dojke;  umjesto svakodnevnih zračenja omogućit će jednokratno.

Stopa smrtnosti u Hrvatskoj je među najvišima u Europi, godišnje oboli oko 2500, a umre oko 1000 žena. Rak dojke najučestaliji je tumor koji pogađa žene u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka u Hrvatskoj svaka 10. žena oboli, pri čemu je sve veći broj žena mlađe dobi (čak i mlađih od 30 godina).

Redovitim preventivnim pregledima, kao što su samopregled, mamografija i ultrazvuk, bolest se može otkriti u dovoljno ranoj fazi da bude izlječiva.