Posljednje svibanjske subote u Ludbregu je obilježen Dan nacionalnih manjina koji je 19. svibnja. Ove je godine taj dan na razini Republike Hrvatske obilježen po drugi put, a u Ludbregu su se predstavnici nacionalnih manjina sastali po prvi put. U Varaždinskoj županiji žive pripadnici 17 nacionalnih manjina, a na ludbreškom području njih desetak od čega najviše ima Srba, Roma i Albanaca. Osim njih ima nešto Čeha, Makedonaca i Rusina. Udio nacionalnih manjina u odnosu na ukupan broj stanovnika na ludbreškom području manji je od 2 posto, a prigodno predavanje pod nazivom ‘Povijest i uloga manjinskih zajednica na ludbreškom području’ u gradskoj vijećnici održao je prof. Milivoj Dretar iz Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

     -Pripadnika srpske nacionalne manjine najviše ima u Segovini i Čukovcu, a najvrjednija parohijska crkva nalazi se u Bolfanu. Na ludbreškom području 262 građana se izjasnilo da pripadaju nekoj od manjinskih zajednica iako se pretpostavlja da ih je više. Naime, na popisima stanovništva nacionalne manjine često se izjašnjavaju kao Hrvati iako po njihovoj vjerskoj pripadnosti vidimo da ih je u stvari više. Mnogi su u Ludbreg stigli zbog ljubavi, pronašli su tu bračnog druga poput Makedonke Katerine Zagorc ili Čeha Franje Schuberta – rekao je profesor Dretar.

     Na predavanje su stigli i predstavnici nacionalnih manjina iz Zagreba. Domaći pripadnici manjina istaknuli su da se u našoj sredini osjećaju sigurno te da imaju jednake uvjete za zapošljavanje, a stopa nezaposlenosti u Ludbregu manja je od 4%. Manjincima je domaćin bio predsjednik Gradskog vijeća Antun Šimić.

     -Vijeće Europe je zaključilo da je u Hrvatskoj prisutna netolerancija prema nacionalnim manjinama, međutim, naša ludbreška sredina je tolerantna, nije sklona nasilju i sretni smo što je tako. Nastojat ćemo da tako i ostane, čak štoviše, nastojat ćemo da se odnosi još bolje razvijaju, a ovo obilježavanje Dana nacionalnih manjina na tom je tragu. – rekao je Šimić.

     Nakon sastanka u vijećnici, pripadnici nacionalnih manjina održali su prigodni kulturno-umjetnički program na ludbreškom gradskom trgu. Tako su pripadnici srpske nacionalnosti pristigli s partizanskim zborom i tamburašima iz Zagreba, a zgodne cure češke nacionalne manjine plesale su svoje tradicionalne plesove.

     -Ovdje smo cijeli dan. Prije podne smo imali organizirani razgled grada u pratnji vodiča i na svakom koraku osjetili smo gostoljubivost Ludbrežana. Sve se može odglumiti jedino gostoljubivost ne. Bilo bi super kada bi tako bilo u Zagrebu jer se od vas može puno toga dobroga prepisati. – rekao je Branko Kovačević, član srpske nacionalne manjine.

     -Pripadnika srpske nacionalne manjine u samom Ludbregu je manje od 100 tako da više po zakonu više nemamo pravo na svog predstavnika u tijelima lokalne samouprave. Ova tri štanda pripremili su naši domaći ljudi, a financiralo Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine. – rekao je Milan Mirčetić, predstavnik srpske manjine u Županijskoj skupštini.

    Najmanji odaziv bio je pripadnika romske i albanske nacionalnosti. Kako bi program na trgu bio bogatiji, nastupile su i ludbreške Pajdašice. Nakon druženja uz pjesmu i ples svi su zaključili da su ovakvi susreti korisni i potrebni, a prigoda za razvoj tolerancije i suradnje tijekom godine ima dovoljno. Svi vjeruju da će sljedeće obilježavanje Dana nacionalnih manjina biti brojnije i još sadržajnije.