);
OB Varaždin donijela odluku o ponovnoj mogućnosti prisustvovanja pratnje na porodu

OB Varaždin donijela odluku o ponovnoj mogućnosti prisustvovanja pratnje na porodu

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji, Opća bolnica Varaždin donijela je Odluku o ponovnoj mogućnosti prisustvovanja pratnje na porodu.

Međutim, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, rodilja, kao i njena pratnja, trebaju se pridržavati određenih pravila ponašanja.

Prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin rodilja i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice. Ukoliko dolaze u noćnim satima kad šator ne radi ili tijekom hitnog prijema, trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Trijaža obuhvaća mjerenje temperature rodilji i pratnji na porodu beskontaktnim termometrom te uzimanjem podataka koji su navedeni na trijažnom listiću. U slučaju da pratnja rodilje ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije u mogućnosti prisustvovati porodu. Pratnja na porod ide slobodno ukoliko zadovoljava određene kriterije:

–    Ukoliko je pratnja preboljela COVID-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 21 dan od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu).

–    Ukoliko je pratnja cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze.

–   Ukoliko pratnja nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljenoj bolesti, potrebno je napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni: jednokratni zeleni mantil ili jednokratna tunika i hlače, kapu i nazuvke.

Potrebno je kupiti i FFP2 masku bez filtera. Pratnja rodilje dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance. Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, odložiti je u infektivni otpad, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.

Kako se trenutno ne održavaju trudnički tečajevi, pratnja na porodu može prisustvovati i bez završenog tečaja. Pratnja rodilji na porodu i dalje može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

– Iako u Općoj bolnici Varaždin još uvijek zbrinjavaju velik broj pacijenata s COVID-19, veseli me činjenica da zbog trenda pada broja novozaraženih u našoj županiji imamo sve povoljniju epidemiološku sliku koja omogućava da varaždinsko rodilište ponovno otvori svoja vrata osobama koje su rodiljama pratnja na porodu. Nepopularnu Odluku o privremenoj zabrani pratnje na porodu, a koju smo kroz ovih godinu dana nekoliko puta morali donijeti, donosili smo imajući u vidu uvijek zaštitu djeteta i rodilje. No, kako raste broj osoba koje se cijepe ili koje su se cijepile, nadam se da takve nepopularne mjere više nećemo trebati donositi – poručuje ravnatelj Opće bolnice Varaždin prim.dr.sc. Nenad Kudelić.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content