);
Novu godinu započeli brigom o zdravlju

Novu godinu započeli brigom o zdravlju

     Već tradicionalno na blagdan Sveta tri Kralja Planinarsko društvo Ludbreg organizira pohod ‘Ludbreškom planinarskom obilaznicom’. Ove godine šetnja prirodom održana je po 8. put. Ljubitelji prirode i planinarenja okupili su se ispred svetišta Predragocjene Krvi Kristove da bi u 9 sati krenuli na pohod po šumama i brežuljcima ludbreškog vinogorja. Prije su se, naravno, registrirali, pojeli koji kolačić i popili čaj s rumom. Vrijeme na startu je bilo suho i sunčano, bez snijega baš kao i prošle godine. Jedino je ove godine temperatura bila u debelom plusu. Moglo bi se reći da je vladalo gotovo proljetno vrijeme u siječnju.  

     -Sudionici su po želji i vlastitim sposobnostima mogli izabrati dulju stazu od 23 kilometra ili dvostruko kraću stazu duljine oko 12 kilometara. Na startu se upisalo točno 300 rekreativnih planinara, a stvarnih hodača bilo je blizu 350. Zbog velikog broja sudionika zajedničko fotografiranje nije bilo moguće jer došli su Medveščakovci busom iz Zagreba, Kalnički planinari iz Križevaca, Mađari, Slovenci, Međimurci, Zagorci. Krenulo se različitim tempom jer su neki od voditelja grupa hodali brže, a neki sasvim rekreativno. U svakom slučaju ova šetnja prirodom dobro je došla za zdravlje svima nama jer zimi ima premalo fizičkih aktivnosti. – rekao je Damir Klarić, predsjednik PD Ludbreg i glavni organizator.

     Voditelji na trasi LPO bili su: Ljiljana Gerić, Darko Kos, Aleksandar Šolaja, Ivica Dukarić i Damir Klarić. Na trasi je bilo 8 kontrolnih točaka, najviši uspon na 384 m nadmorske visine bio je u vinogradarskom naselju Graci iznad Hrastovskog. Poslije hodanja kroz Lajdiber i Sigečak kod kipa Svetog Vinka planinari su silazili natrag prema Ludbregu gdje je nakon 7 sati hodanja organizirana večera i zabava uz živu glazbu. Večera, značke, priznanja i sve ostalo što prethodi organizaciji sudionike je stajalo tek 25 kuna.

     Ludbrešku planinarsku obilaznicu po drugi su put prohodali otac i sin Darko i Nino Vađon.

     -Planinarenje je ‘zarazno’ i teško je opisati taj doživljaj. Svaki put iznova je ‘ono nešto’ što čovjeka privlači da hoda, da se druži, da uživa u prirodi i da se osjeća bolje. Donedavno sam vikendima radio u nogometnom klubu i činilo mi se da uživam, ali tek sada vidim da stvarno uživam hodajući u prirodi. S utakmice dođete živčani, a sa planine umorni, ali opušteni. Na Ivanščici sam prošle godine bio sa sinom 25 puta, dakle 2 puta mjesečno, a bio sam i na Triglavu u Sloveniji, na Velebitu, Samarskim stijenama, Babinoj gomili i drugdje. – rekao je Darko, radiolog u ludbreškom Domu zdravlja.

      Planinare je na polasku pozdravio ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ne krijući zadovoljstvo velikom brojem sudionika. Zlu ne trebalo, šetače su pratili i pripadnici stanice HGSS-a iz Koprivnice kao i pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg koji su trasom u naprtnjačama nosili opremu za prvu pomoć. Učesnici koji su prošli cijelu Ludbrešku planinarsku obilaznicu dobili su značke i priznanja. Priznanja su dodijeljena na zajedničkom druženju u hotelu Amalija.

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content