Sredinom mjeseca u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ predstavljeno je 44. izdanje Podravskog zbornika. Podsjetimo,  zbornik je dugogodišnja publikacije  Muzeja grada Koprivnice koji kontinuirano izlazi od 1975. godine. Kao publikacija pokriva regionalno područje Podravine te o njoj govori na najrazličitije načine. Sukladno tome u njemu se mogu naći tekstovi iz povijesti, geografije, etnologije, antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti, restauracije, sociologije, gospodarstva, ekonomije, književnosti i dr.

Predstavljanje novog Podravskog zbornika ludbreškoj publici vodio je profesor povijesti Milivoj Dretar, a o njegovu sadržaju govorila je izvršna urednica Vesna Peršić Kovač. – Podravski zbornik je kao i prijašnjih godina podijeljen na cjeline. Prvi dio sastoji se od članaka,  malo detaljnijih i ozbiljnijih radova u kojima su teme obrađene na znanstveni način. Drugi dio su prilozi, kraći, ali jednako tako značajni radovi koji donose informacije na temelju kojih će se moći provoditi daljnja istraživanja. Tu su i  književni prilozi,  zatim prilog pod nazivom Podravsko nakladništvo koje donosi pregled svih važnih izdanja u protekloj godini te rubrika Podravske kronike koja svake godine prati zanimljiva, kontroverzna i sva druga događanja u Podravini, analizirana od strane kroničara, a popraćena zanimljivim fotografijama. Na kraju zbornika nalazi se i pregled zbivanja u pojedinim općinama koje za to iskažu interes. – ukratko je objasnila izvršna urednica.

U predstavljanju je sudjelovalo i nekoliko autora članaka. Stjepan Kovač govorio je o svom istraživanju pada američkog zrakoplova bombardera B-24 nadimka „Lucky lady“ u blizini Ludbrega, Irena Gregurec – Tomiša o žutici vinove loze u Koprivničko – križevačkoj županiji te Milivoj Dretar  o životu narodnog heroja Antuna Blažića- Šimuna. Profesor Dretar ujedno je predstavio i rad Zorice Manojlović, riječanke koja je pisala o rukopisnoj ostavštini Zlatka Špoljara.

Na početku i na kraju večeri poetski uvod i zaključak dala je Ksenija Mihin pročitavši pjesme Ivana Goluba i Maše Virag koje se nalaze u zborniku.

Ovogodišnje je izdanje tiskano u 800 primjeraka, a njegovo je izlaženje potpomognuto  sredstvima Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Gradova Đurđevac i Ludbreg te Općina Kloštar Podravski, Legrad, Gola, Đelekovec, Hlebine, Molve, Peteranec, Virje, Koprivnički Ivanec i Novigrad Podravski, kao i tvrtki Hartmann d.o.o. i Baltazar d.o.o. iz Koprivnice.