Svom gradu za rođendan, Muzej grada Koprivnice priredio je početkom studenog novo izdanje male podravske enciklopedije. Tiskano je novih 304 stranica o Podravini, deset stručnih članaka i četrnaest priloga te još ponešto o lijepoj književnosti, izdavaštvu, kronikama, ovogodišnjim događanjima.
Uredništvo se potrudilo da publici prezentira nove sadržaje o ovoj našoj pokrajini s ove strane rijeke Drave, iako je u popisu tema i jedna članak iz nedalekog Prekodravlja.
I u ovom izdanju nisu izostale teme o ludbreškom kraju. Dr.sc. Dragan Damjanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu priredio je zanimljiv članak o vrijednom ikonostasu crkve sv. Petke u Bolfanu kojeg krasi i zanimljivo podrijetlo. Naime, ikonostas je desetljećima bio u Zagrebu, a onda je silom prilika dospio u naš Bolfan.
Kada i kako se našao u našem kraju te zašto ga doživljavaju remek dijelom slavnog Ivana Tišova, pročitajte u članku. Dr.sc. Irena Galić Bešker, koordinatorica Zbirke starih rukopisa i knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otkrila je što čuvaju – knjižnu ostavštinu koju je daleke 1818. grofica Eleonora Patačić, vlasnica Martijanca, ostavila Kraljevskoj akademiji u Zagrebu. Patačići su izumrli, dvorac u Martijancu propao, ali se knjižnica u Zagrebu i dalje čuva.
Povijesnim velom obavijen je i intervju s grofom Nikolausom Draškovićem, vlasnikom dvorca u Velikom Bukovcu. Prof. Milivoj Dretar, urednik Zbornika, saznao je od grofa kada su i zašto Draškovići napustili dvorac, što se zbilo s njihovom imovinom i kakvi ih problemi danas muče oko povrata imovine.
Čitatelji se mogu razveseliti i drugim temama koje spominju Ludbreg, proučiti što se zbivalo u Općini Martijanec zadnjih godinu dana ili uživati u književnim prilozima i fotografijama naših sugrađana. Urednica za književnost i ove je godine bila Ludbrežanka Lidija Novosel. Tisak 47. broja kojeg s naslovnice krasi fotografija slavnog podravskog umjetnika Ivana Sabolića (1921. – 1986.) financijski su pomogli Grad Ludbreg i Općina Martijanec.