Novi 47. Podravski zbornik na policama

Novi 47. Podravski zbornik na policama

Svom gradu za rođendan, Muzej grada Koprivnice priredio je početkom studenog novo izdanje male podravske enciklopedije. Tiskano je novih 304 stranica o Podravini, deset stručnih članaka i četrnaest priloga te još ponešto o lijepoj književnosti, izdavaštvu, kronikama, ovogodišnjim događanjima.
Uredništvo se potrudilo da publici prezentira nove sadržaje o ovoj našoj pokrajini s ove strane rijeke Drave, iako je u popisu tema i jedna članak iz nedalekog Prekodravlja.
I u ovom izdanju nisu izostale teme o ludbreškom kraju. Dr.sc. Dragan Damjanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu priredio je zanimljiv članak o vrijednom ikonostasu crkve sv. Petke u Bolfanu kojeg krasi i zanimljivo podrijetlo. Naime, ikonostas je desetljećima bio u Zagrebu, a onda je silom prilika dospio u naš Bolfan.
Kada i kako se našao u našem kraju te zašto ga doživljavaju remek dijelom slavnog Ivana Tišova, pročitajte u članku. Dr.sc. Irena Galić Bešker, koordinatorica Zbirke starih rukopisa i knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otkrila je što čuvaju – knjižnu ostavštinu koju je daleke 1818. grofica Eleonora Patačić, vlasnica Martijanca, ostavila Kraljevskoj akademiji u Zagrebu. Patačići su izumrli, dvorac u Martijancu propao, ali se knjižnica u Zagrebu i dalje čuva.
Povijesnim velom obavijen je i intervju s grofom Nikolausom Draškovićem, vlasnikom dvorca u Velikom Bukovcu. Prof. Milivoj Dretar, urednik Zbornika, saznao je od grofa kada su i zašto Draškovići napustili dvorac, što se zbilo s njihovom imovinom i kakvi ih problemi danas muče oko povrata imovine.
Čitatelji se mogu razveseliti i drugim temama koje spominju Ludbreg, proučiti što se zbivalo u Općini Martijanec zadnjih godinu dana ili uživati u književnim prilozima i fotografijama naših sugrađana. Urednica za književnost i ove je godine bila Ludbrežanka Lidija Novosel. Tisak 47. broja kojeg s naslovnice krasi fotografija slavnog podravskog umjetnika Ivana Sabolića (1921. – 1986.) financijski su pomogli Grad Ludbreg i Općina Martijanec.
error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content