Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ danas je bio domaćin 24. Haiku susreta koji je u dvorcu Batthyany okupio zaljubljenike u japanski trostih.

Sudionicima je predstavljen ovogodišnji međunarodni Haiku zbornik 2021. u kojem su objavljena 352 haikua od 158 autora. – Na natječaj za Haiku zbornik pristiglo je ukupno 820 haikua tako da je uredništvu kojeg su činili Boris Nazansky i Alemka Zorman pripao težak zadatak – pročitati i odabrati one koji će biti objavljeni. Haikui su pristigli iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Grčke, Kanade, Poljske, Rumunjske, Bangladeša, Italije, Kine i Rusije. – na današnjim je susretima kazao Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ koji je predstavio zbornik.

Po završetku uvodnog djela uslijedilo je čitanje haikua od strane prisutnih autora.

Nagrada ‘Afrodita’

Tradicionalno, na haiku susretima uručene su i nagrade za najbolji erotski haiku koje dodjeljuje Mirko Varga. Prvu nagradu osvojila je Štefanija Ludvig, drugu Krzysztof Kokot iz Poljske, dok treću nagradu dijele Zlata Bogović, Zrinka Supek-Andrijević i Sanja Kefelja.

Napomenimo i kako su sudionici osim u japanskoj poeziji imali prilike uživati i u prigodnoj maloj izložbi bonsai drvca koju je upriličila ludbreška Bonsai udruga ‘Sjeverozapad’.

Zbornik ‘Gavran’

Današnjim okupljanjem nastavljena je tradicija održavanja ludbreških haiku susreta čiji je utemeljitelj bio Zdenko Oreč (Gavran) koji nas je napustio prošle godine. Upravo je njemu u čast, osim spomenutog tradicionalnog ‘Haiku zbornika’ otisnut i zbornika radova ‘Gavran’. – Riječ je o haikuima na temu gavran koji su pristigli iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Poljske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Rusije, Velike Britanije, Crne Gore, Ukrajine, Australije, Belgije, Francuske, Indonezije, Kanade, Mađarske, Alžira, Bjelorusije, Bugarske, Grčke, Irske, Japana, Južnoafričke Republike, Kenije, Malezije, Nigerije, Nizozemske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Svete Lucije i Švicarske. Drago mi je da smo s prvim pokušajem uspjeli okupiti ovoliko autora iz svih dijelova svijeta i s time planiramo nastaviti i idućih godina. – poručio je Branko Dijanošić.

Pristigle haikue ocjenjivali su ih istaknuti hrvatski pjesnici haikua Enes Kišević i Dejan Pavlinović. Prva nagrada otišla je Simonu Hansonu u Australiju, druga Cezaru Florinu Ciobicău u Rumunjsku, a treća Michaelu Dudleyu u Kanadu koji se potrudio snimiti jedan kratki videozapis putem kojeg se obratio sudionicima današnjeg haiku susreta.

Po završetku druženja u dvorcu Batthyany okupljeni su se zaputili prema Otoku mladosti na kojem se uređuje japanski vrt. Jedna od sastavnica vrta je i spomen ploča u čast Zdenku Oreču. U njenom otkrivanju sudjelovala je i kćer Zdenka Oreča, Blaženka Oreč.

Ždral

U sklopu japanskog vrta na Otoku mladosti postavljena je i skulptura ždrala za koju je zaslužan Dragutin Gerić koji je i sam prisustvovao susretima. – Radi se o origami ždralu koji simbolizira dobre želje. Kada me gradonačelnik zamolio da napravim origami za ovaj japanski vrt odmah sam znao da će to biti ždral. Kada smo razmišljali o materijalu zaključili smo da je inox najbolji i najpraktičniji. Moj bratić Miljenko Gerić napravio je tehničke nacrte, a jedan majstor iz Međimurja radio je zavarivanje dijelova. – objasnio je Dragutin.