);
Naše najstarije društvo jedno je od najaktivnijih

Naše najstarije društvo jedno je od najaktivnijih

DVD Ludbreg poručuje: ‘Budite dio rješenja, a ne problema i djelujte dijelima, a ne samo riječima’

U ovo pandemijsko doba mnoga društva, sportske te ostale udruge pronalaze različite načine kako nastaviti sa svojim radom, ali i ispunjenjem zacrtanih ciljeva. Vrlo uspješno u tome je naše najstarije Društvo – DVD Ludbreg koje je ove godine obilježilo punih 152. godine postojanja i humanog djelovanja, a o aktivnostima i radu u ovoj godini razgovarali smo s Juricom Havaićem, zapovjednikom DVD-a Ludbreg, Vatrogasne zajednice grada Ludbrega, te pomoćnikom županijskog zapovjednika za regiju Ludbreg koja obuhvaća Vatrogasne Općine Mali i Veliki Bukovec, Martijanec, Sv. Đurđ te Ludbreg.

– Kao centralno vatrogasno Društvo našeg Grada ali i regije Ludbreg u toku 2021. godine brojimo više od 30-ak intervencija i to podjednak broj požarnih kao i tehničkih. Od trenutka obavijesti do našeg izlaska ne prolazi više od 5 minuta, a na samom mjestu se pojavljujemo unutar 10 minuta. Spomenuta vremena reakcije ne bi bila važna da se ne radi o ljudima koji se u trenutku nalaze na svojim radnim mjestima. Isto nikako nije moguće bez svjesnih poslodavaca kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na velikodušnoj podršci – rekao je zapovjednik Havaić i dodao kako se u prosjeku na intervencije izlazi sa sedam operativaca, dva vozila te se interventno provodi nešto više od sat vremena.

DVD Ludbreg - Intervencija
DVD Ludbreg – Intervencija

Kada bi se sve zbrojilo, dvadeset i dvoje operativaca ludbreškog DVD-a provelo je nešto više od 10 dana tokom godine u spašavanju ljudskih života i imovine. Temelj i garancija spremnosti stvara se konstantnim usavršavanjem i nadograđivanjem znanja kroz raznorazne oblike osposobljavanja pa se najveći dio vremena posvećuje raznovrsnim treninzima.

– Dva puta mjesečno, svake prve i treće nedjelje obrađuju se najzahtjevniji taktički zadaci koji su možebitni scenarij budućih intervencija. Zadržati konstantu broja operativnih vatrogasaca u današnjim je vremenima jako teško. Suočavamo se sa manjkom vlastitog kadra koji je zbog životne egzistencije prisiljen na rad izvan granica, tako da od ove godine radimo na oformljivanju operativne postrojbe čiji će članovi, uz jezgru operativaca DVD-a Ludbreg, biti i pojedini članovi iz naših Društava zajednice. Na taj način, osigurat ćemo još sigurniju Zajednicu jer ćemo u kratkom vremenskom periodu moći okupiti veći broj interventno spremnih vatrogasaca u godinama koje su ispred nas – ispričao nam je Havaić.

DVD Ludbreg - Edukacija
DVD Ludbreg – Edukacija

Prepoznatljivost uvježbavanja vidljiva je i kroz inicijativu odbora za osposobljavanje vatrogasnih kadrova Varaždinske županije jer je već nekoliko godina za redom DVD Ludbreg centralno mjesto osposobljavanja novih naraštaja vatrogasaca. Tako se i ove godine, krajem ovog mjeseca započinje sa novim ciklusom koji će izroditi 40-ak novih operativaca na području regije.

– Veliko priznanje našeg rada došlo je sredinom ove godine kroz inicijativu projekta kojeg smo započeli 2014. godine, okrunjeno dolaskom kratkog navalnog vozila opremljenog najsuvremenijom tehnikom i tehnologijom. Vozilo vrijedno 2,5 milijuna kuna dolazi nam iz programa bespovratnih sredstava, odnosno projekta „Modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi RH“, a dio je novo pristiglog kontingenta od 23 vozila koja su podijeljena i raspoređena u 17 županija. Sam projekt je sufinancirala EU iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija – ponosno je istaknuo zapovjednik Havaić.

DVD Ludbreg- Doček novog vatrogasnog vozila
DVD Ludbreg- Doček novog vatrogasnog vozila

Novo navalno vatrogasno vozilo opremljeno je izrazito vrijednom opremom od koje valja spomenuti akumulatorski hidraulički alat za spašavanje unesrećenih osoba prilikom tehničkih intervencija, detektore raznih opasnih plinova, termo kamere za detekciju temperatura, visokotlačno vitlo za brza djelovanja te izolacionim aparatima za zaštitu dišnih organa. Iz DVD-a naglašavaju i jako dobru suradnju na svim razinama državne vlasti kao i suradnju sa Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije.

– Ovim putem posebno valja naglasiti suradnju i ogromnu potporu naše lokalne samouprave i gradonačelnika g. Dubravka Bilića. Svi projekti koje smo stavili na stol kao zajedničke izazove, naposljetku su poprimili i svoj fizički oblik potpune realizacije. Vrijedna nadogradnja vozila u obliku autocisterne u vrijednosti većoj od 700.000,00 kn, nabavka neophodne opreme zajedno sa visokotlačnim sklopom za tehničko vozilo u zajedničkoj vrijednosti od 150.000,00 kn, uređenje krovišta našeg doma, ograđivanje kompleksa, uređenje i realizacija igrališta za najmlađe, adaptacija prostorija vatrogasnog doma, daljnja obnova opreme te modernizacija voznog parka projekti su s kojima nastavljamo uz bok naših svakodnevnih aktivnosti – nabrojao je Havaić i dodao kako je ove godine krenulo i novo mandatno razdoblje u trajanju od 5 godina.

Naglasio je i kako društvo puno radi sa djecom te da se kontinuirani rad nastavio i u pandemijsko doba iako nije bilo natjecanja, a natjecateljski duh ostao je izražen nakon plasmana naše natjecateljske muške A desetine na državno natjecanje koje se odvilo krajem rujna ove godine, na kojem su zauzeli respektabilno 26. mjesto od ukupno 49 ekipa.

DVD Ludbreg - Natjecanje
DVD Ludbreg – Natjecanje

– Dečkima i ovim putem najiskrenije čestitke kao i velika zahvala za sav trud, znoj i žrtvovano vrijeme. Vaša mladost uvjetuje mnoštvo vrhunskih rezultata u narednim godinama. Bitno je da one, najvažnije, nižete u pregršt požrtvovnih intervencija uz najbolji rezultat, spašeni život i imovinu – rekao je Havaić.

Na kraju treba napomenuti i lijepu humanu notu ovog društva koje je u svoj plan rada kroz mandatno razdoblje uvrstilo i jednu posebnost, a to je da svojim vlastitim znanjima pojedinih članova i snagom ruku promijenimo nekoliko nesretnih ljudskih sudbina.

– „Djelima, a ne samo riječima“, slogan je pod kojim smo započeli djelovati u humanitarnima akcijama na području našeg Grada. Adaptacijom prostora koji nije primjeren za normalan život pokušat ćemo vratiti osmjeh našim „zaboravljenim“ građanima. Naša poruka svima je budite dio rješenja, a ne problema. Uključite se aktivno u društveni život Grada i učinite ga boljim, ljepšim i sigurnijim mjestom, djelujte dijelima, a ne samo riječima. Prostora uvijek ima za sve – rekao je za kraj zapovjednik Havaić, a kako su članovi DVD-a pomogli Tomi Mikulčiću možete pronaći u članku ovih novina.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content