Ludbreška udruga žena u borbi protiv raka dojke – Narcisa, sredinom je mjeseca u prostoru svjetovno-sakralnog objekta u Vinogradima Ludbreškim prigodnim druženjem obilježila svoj dan. Tim su im povom u goste stigle prijateljske udruge i klubovi iz Varaždina, Križevca i Koprivnice.

– Proslava Dana udruge je zapravo jedno neobavezno druženje na koje pozivamo prijateljske klubove sa kojima bliže surađujemo te naše članice. Cilj svega je da razmijenimo iskustva odnosno čujemo tko što radi i na koji način, da dobijemo nove ideje te da se jednostavno družimo i barem na kratko zaboravimo na brige. – poručila je tajnica ludbreške udruge, Gordana Loparić.

Proslava je započela razmjenom iskustva. Predstavnice iz svih klubova ukratko su iznijele informacije o njihovu radu. Prva na redu bila je udruga „Nada“ iz Koprivnice u čije ime je govorila tajnica Božena Banek. – Naša udruga ima 40 članova, od toga ih 20 djeluje aktivno. Obično se družimo svaki prvi utorak u mjesecu. Naravno, češće se sastajemo kada organiziramo određene aktivnosti, primjerice povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice, zatim obilježavanja Dana ružičaste vrpce, Dana narcisa i slično. Svoje djelovanje prvenstveno baziramo na prevenciji i edukaciji odnosno podizanju svijesti o bolesti i važnosti preventivnih pregleda. Bitno je da se bolest otkrije što ranije. Što se tiče naše suradnje sa „Narcisama“, jako smo zadovoljne. Često se družimo i organiziramo zajedničke aktivnosti. Nadamo se da će tako i ostati. – poručila je.

Idući se predstavio „Mammae klub“ iz Varaždina koji broji oko  60 članica. – Pripadamo istoj skupini sa istim predznakom koji je nažalost jako negativan, ali mi na tu negativnost u ovakvim trenutcima ne mislimo. Naša udruga djeluje 20 godina od kada nas je glavna sestra torakalne kirurgije okupila. Provodimo tri vrste podrške – rehabilitacijski program za operirane žene, preventivno-edukacijski program i program pružanja psihološke pomoći. Ovaj posljednji navedeni program provodimo ja i još jedna kolegica budući da smo mi završile edukaciju. Mislim da je taj dio pomoći upravo ono što je ženama najpotrebnije, bez obzira da li su već operirane ili pred operacijom. – između ostalog rekla je predsjednica udruge, Marija Hrašćanec.

Posljednji se predstavio klub žena s bolestima dojke „Agata“ iz Križevca. – Naš klub broji 43 članice, to nisu sve oboljele žene, imamo žene koje volontiraju i pomažu. Fokus i bit kluba je stavljen na žene koje su oboljele od raka dojke. Već u trenutku kad saznajemo da je žena obolila počinjemo pratiti tijek njene bolesti, posjećujemo je, pružamo joj potrebnu pomoć te ju pokušavamo upoznati sa čitavim procesom operacije i terapije. U sklopu kluba provodimo jako puno aktivnosti poput obilježavanja Dana narcisa, Dana ružičaste vrpce, zatim radionice izrade ukrasnih predmeta te posjete raznim izložbama, predavanjima, seminarima i slično. Cilj svega je družiti se, imati prijatelje uz sebe, ojačati sebe ali i općenito ojačati svijest o bolesti i važnosti preventivnih pregleda. – navela je Melita Miščević, tajnica udruge.

Nakon službenog djela slijedio je onaj ležerni. Udruga domaćin za goste je pripremila nekoliko zabavnih sportskih igra. Smijeha i veselja te pokoje upale mišića nije nedostajalo. Oni koji se pak nisu željeli okušati u sportu mišiće su mogli razgibati u plesu za čije taktove se pobrinuo tamburaški sastav.

Dan udruge ujedno je bio i Dan otvorenih vrata

Svi zainteresirani ovom su se prilikom ujedno mogli informirati i o radu udruge „Narcisa“. – U svojem opusu imamo jako puno toga. Primjerice organizatori smo projekta „Ružičasta akademija – zajedno smo jače“, radimo na projektu Grada Zagreba, kupili smo stimulator i dojke za prezentaciju te još mnogo toga. Postoje aktivnosti koje provodimo i van našeg programa prevencije raka dojke kao što je sakupljanje starog papir, promoviranje i bavljenje nordijskim hodanjem i slično. – ističe Gordana Loparić.

Udruga se u svojih 6 godina postojanja može pohvaliti brojnih projektima i provedenim aktivnostima, a takav način rada želi nastaviti i u budućnosti. – Već ove jeseni organizirat ćemo, u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega, jedan okrugli stol u sklopu programa „Žena je hrabra“ kako bi potaknuli žene da se uključe ne samo u našu udrugu već i u ostale udruge te da se odazovu na brojne aktivnosti koje im grada pruža. Nadalje, u kontaktu smo sa Sanjom Doležal i Danijelom Trbović koje bi željeli ugostiti. Teško je uskladiti njihove zatrpane rasporede, ali nadamo se da ćemo uspjeti. Osim navedenog biti će i još nešto aktivnosti u suradnji sa Ženama iz Centra svijeta, a tu su i svi oni konstantni projekti i aktivnosti poput obilježavanja Dana ružičaste vrpce, Dana narcisa, snimanje milenijske fotografije u Dubravi i slično. – poručuje Loparić.