Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, 7. travnja globalno se obilježava Svjetski dan zdravlja.

Ovogodišnja tema dana zdravlja sa sloganom „Podrška medicinskim sestrama i primaljama“, posvećena je osnaživanju uloge medicinskih sestara i primalja kao podsjetnik na važnost njihova rada u očuvanju svjetskog zdravlja, posebice u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Uz zdravstveno osoblje koje svakodnevno stoji na raspolaganju kada je u pitanju naše zdravlje, postoje i brojne udruge koje ga svojim radom promiču.

Jedna od takvih na ludbreškom području je udruga „Narcisa“ koja je prvenstveno fokusirana na  edukaciju o prevenciji raka dojke i pružanje podrške oboljelima. No, kao trenutna situacija s pandemijom korona virusa utječe na sve pore društva tako utječe i na njih.

– Ove godine udruga je imala u planu organizirano obilježiti Svjetski dan zdravlja, naime planirale smo ga obilježiti na malo drugačiji način. Dogovor je bio da pripremimo jedan „Školski sat tjelovježbe“. Gospođa Vesna Špikić održala bi 15-minutno interaktivno predavanje o tome kako možemo vježbati kod kuće, što bi nam eto i za ove dane bilo jako korisno, te bi nakon toga slijedio praktični dio, dakle samo vježbanje. Željele smo taj dan kao i sve druge važne dane i datume obilježiti na malo drugačiji način, jer mislimo da je to daleko zanimljivije našim članicama, no eto nažalost nismo u mogućnosti to odraditi. – kaže nam Gordana Loparić ispred udruge “Narcisa” i dodaje kako cjelokupna situacija s korona virusa itekako utječe na njihovo djelovanje. – Rad smo jednostavno stavile da tako kažem „na led“ dok se cjelokupna situacija ne smiri. Planovi su se, kao i svima, poremetili. Imale smo u trećem mjesecu zakazanu Izvanrednu izbornu skupštinu koju na kraju nismo mogle održati, a po prvi puta nakon nekoliko godina nismo mogle održati ni Dan narcisa. No, sve ćemo mi to nadoknaditi, bit će nam termini malo ispunjeni, ali sam sigurna da ćemo i iz ovoga izaći s puno novih ideja. –

Unatoč svemu, odlučile su se prilagoditi situaciji i dati svoj maksimum. – Funkcioniramo kao i svi – online. Čujemo se gotovo svakodnevno pogotovo članice Izvršnog odbora. Mlađe članice stoje na raspolaganju starijim članicama koje su u rizičnoj skupini. U svakom trenutku možemo pomoći na bilo koji način. Kolegica Jadranka Draganić šivala je maskice koje smo zatim podijelile onim članicama koje su ih trebale, a sretne smo jer su neke maskice otišle i u Varaždin.- zadovoljna je Gordana.

 

Kada se situacija vrati u normalu prvo što ih očekuje je već spomenuta Izborna skupština, nakon čega nastavljaju po planu – obilježavati važnije datume i održavati edukacije o prevenciji raka dojke. – Prijavile smo projekt „Ružičasta akademija 3“ na natječaj Varaždinske županije, koji mislimo odraditi u listopadu s obzirom da je to „ ružičasti mjesec“. Uz to Grad je pokrenuo inicijativu „Prevencijom do zdravlja„ koju vodi magistar Nino Ivanuša pa će udruga sigurno tijekom godine, ako bude moguće zbog virusa, odraditi i jedan događaj u sklopu toga. Tu je i ona naša glavna, najvažnija i konstantna zadaća, da budemo tu jedna za drugu, žena za ženu. – navodi Gordana i za kraj prenosi poruku svim oboljelim ženama u ime članica udruge “Narcisa”.

Poručile bi da smo tu! Svaka nesreća je lakša ako se podijeli s nekim. Iza udruge Narcisa je jedna teška i tužna godina, naučile smo tada koliko je važno imati nekog za razgovor, za podršku. Vjerujemo da je trenutna situacija zakomplicirala brojna liječenja. Konstantno pratimo događanja na nivou države. Mislimo kao i svi da liječenje ne smije stati, jer na žalost ni bolest ne staje. No kao i uvijek ističemo da ako bilo kako možemo pomoći uvijek smo tu, na posljetku zbog toga i postojimo.