);
“Narcise” poručuju: Liječenje ne smije stati jer nažalost ni bolest ne staje

“Narcise” poručuju: Liječenje ne smije stati jer nažalost ni bolest ne staje

     Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, 7. travnja globalno se obilježava Svjetski dan zdravlja.

Ovogodišnja tema dana zdravlja sa sloganom „Podrška medicinskim sestrama i primaljama“, posvećena je osnaživanju uloge medicinskih sestara i primalja kao podsjetnik na važnost njihova rada u očuvanju svjetskog zdravlja, posebice u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Uz zdravstveno osoblje koje svakodnevno stoji na raspolaganju kada je u pitanju naše zdravlje, postoje i brojne udruge koje ga svojim radom promiču.

Jedna od takvih na ludbreškom području je udruga „Narcisa“ koja je prvenstveno fokusirana na  edukaciju o prevenciji raka dojke i pružanje podrške oboljelima. No, kao trenutna situacija s pandemijom korona virusa utječe na sve pore društva tako utječe i na njih.

– Ove godine udruga je imala u planu organizirano obilježiti Svjetski dan zdravlja, naime planirale smo ga obilježiti na malo drugačiji način. Dogovor je bio da pripremimo jedan „Školski sat tjelovježbe“. Gospođa Vesna Špikić održala bi 15-minutno interaktivno predavanje o tome kako možemo vježbati kod kuće, što bi nam eto i za ove dane bilo jako korisno, te bi nakon toga slijedio praktični dio, dakle samo vježbanje. Željele smo taj dan kao i sve druge važne dane i datume obilježiti na malo drugačiji način, jer mislimo da je to daleko zanimljivije našim članicama, no eto nažalost nismo u mogućnosti to odraditi. – kaže nam Gordana Loparić ispred udruge “Narcisa” i dodaje kako cjelokupna situacija s korona virusa itekako utječe na njihovo djelovanje. – Rad smo jednostavno stavile da tako kažem „na led“ dok se cjelokupna situacija ne smiri. Planovi su se, kao i svima, poremetili. Imale smo u trećem mjesecu zakazanu Izvanrednu izbornu skupštinu koju na kraju nismo mogle održati, a po prvi puta nakon nekoliko godina nismo mogle održati ni Dan narcisa. No, sve ćemo mi to nadoknaditi, bit će nam termini malo ispunjeni, ali sam sigurna da ćemo i iz ovoga izaći s puno novih ideja. –

Unatoč svemu, odlučile su se prilagoditi situaciji i dati svoj maksimum. – Funkcioniramo kao i svi – online. Čujemo se gotovo svakodnevno pogotovo članice Izvršnog odbora. Mlađe članice stoje na raspolaganju starijim članicama koje su u rizičnoj skupini. U svakom trenutku možemo pomoći na bilo koji način. Kolegica Jadranka Draganić šivala je maskice koje smo zatim podijelile onim članicama koje su ih trebale, a sretne smo jer su neke maskice otišle i u Varaždin.- zadovoljna je Gordana.

 

Kada se situacija vrati u normalu prvo što ih očekuje je već spomenuta Izborna skupština, nakon čega nastavljaju po planu – obilježavati važnije datume i održavati edukacije o prevenciji raka dojke. – Prijavile smo projekt „Ružičasta akademija 3“ na natječaj Varaždinske županije, koji mislimo odraditi u listopadu s obzirom da je to „ ružičasti mjesec“. Uz to Grad je pokrenuo inicijativu „Prevencijom do zdravlja„ koju vodi magistar Nino Ivanuša pa će udruga sigurno tijekom godine, ako bude moguće zbog virusa, odraditi i jedan događaj u sklopu toga. Tu je i ona naša glavna, najvažnija i konstantna zadaća, da budemo tu jedna za drugu, žena za ženu. – navodi Gordana i za kraj prenosi poruku svim oboljelim ženama u ime članica udruge “Narcisa”.

Poručile bi da smo tu! Svaka nesreća je lakša ako se podijeli s nekim. Iza udruge Narcisa je jedna teška i tužna godina, naučile smo tada koliko je važno imati nekog za razgovor, za podršku. Vjerujemo da je trenutna situacija zakomplicirala brojna liječenja. Konstantno pratimo događanja na nivou države. Mislimo kao i svi da liječenje ne smije stati, jer na žalost ni bolest ne staje. No kao i uvijek ističemo da ako bilo kako možemo pomoći uvijek smo tu, na posljetku zbog toga i postojimo.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content