Udruga “Narcisa” Ludbreg drugu godinu zaredom pridružila se obilježavanju Dana Mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. U ludbreškoj udruzi ove su godine odlučili napraviti nešto drugačiji program kako bi pokušali doprijeti do još većeg broja posjetitelja.

– Prošle godine imali smo zanimljivo predavanje, ali ove godine odlučili smo kroz pjesme i glazbu okupiti što veći broj gostiju. Bolest nije nešto što se događa nekome drugome, ali prevencija je najvažnija i njome možemo smanjiti crnu statsitiku – rekla je Gordana Loparić iz udruge Narcisa.

Glazbeno-poetska večer “O ženi kroz stih i glazbu” održana je u okrugloj dvorani Centra z akulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg. Stihove su kazivali Ljubica Ribić, Milan Novak, Davorka Črnčec i Aleksandar Horvat. U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg: Tara Jakopović, Marcel Dodlek, Lucija Povijač, Ivona Dijanošić i Matija Pongrac. Održana je i prigodna izložba slika čije su autorice Marija Kovačić i Jadranka Draganić.

– Obilježavajući 13. Dan Mimoza moramo reći da je statistika neumoljiva. Godišnje u Hrvatskoj oboli oko 330 žena isključivo od raka maternice dok je stopa smrtnosti relativno velika i broji oko 128 žena. Riječ je o brojkama koje se odnose isključivo na vrat raka maternice. S druge strane, rak vrata maternice s obzirom na znanstvena istraživanja i znanstvene spoznaje je rak koji se u velikom postotku može uspješno liječiti ako se otkrije u relativno ranoj fazi. Stoga je tu velika važnost na redovitim ginekološkim pregledima i papa testovima – rekao je Nino Ivanuša, magistar sestrinstva.

Dodao je i kako je cvijet mimoze izabran za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.