);
Nakon dvije godine pauze u Ludbregu će se održati popularni festival kajkavske komedije

Nakon dvije godine pauze u Ludbregu će se održati popularni festival kajkavske komedije

Nakon dvije godine pauze uzrokovane koronavirusom i obnovom kinodvorane Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” u Ludbregu će održat popularni 15. po redu festival kajkavske komedije „Dani Mladena Kerstnera“.

Manifestacija se održava u čast poznatog hrvatskog književnika, scenarista i promicatelja kajkavske književne riječi, rođenog ludbrežanina Mladena Kerstnera. Na četverodnevnom festivalu kajkavske komedije okupljaju se amaterske kazališne grupe iz čitave Hrvatske izvodeći dramske tekstove Mladena Kerstnera, ali i vlastite tekstove kajkavskog izričaja.

S današnjim su danom otvorene prijave za sudjelovanje. 

– Pozivamo glumačke udruge da se prijave za ovogodišnji festival koji će se održavati od 24. do 27. studenoga na staroj adresi, ali u potpuno moderno uređenom ambijentu nove multifunkcionalne dvorane. Jedini uvjet za sudjelovanje na ovom festivalu je da predstave budu komedije na kajkavskom jeziku i da ne traju dulje od 30 minuta. Festival nije natjecateljskog, već revijalnog karaktera, posvećen je publici i jedina nagrada glumcima je pljesak publike. – poručuju organizatori.

Prijavnicu kao i sve potrebne informacije o festivalu kajkavske komedije glumačke udruge mogu pronaći OVDJE.


Počeci festivala

Dani Mladena Kerstnera započeli su još 1998. godine kada je u Ludbregu u povodu 70. obljetnice Kerstnerova rođenja održan skup o njegovom opusu. Idućih nekoliko godina program je imao različite sadržaje, no od 2006. godine počinje se održavati u obliku u Festivala kajkavske komedije posvećen amaterskom stvaralaštvu i amaterskim glumačkim družinama koje njeguju kajkavsku komediju.

-Počeci festivala bili su skromni, nastupila je samo jedna dramska skupina. S vremenom se interes povećavao. Značajniji interes i razvoj festivala počinje od 2012. godine od kada na pozornici u Ludbregu gostuje u prosjeku 17 amaterskih družina, što predstavlja i toliko različitih predstava i govora, uzmemo li u obzir činjenicu da su amaterske glumačke družine iz Međimurske, Koprivničko-Križevačke, Krapinsko-Zagorske i Varaždinske županije. Ove će godine nastupiti čak njih 19, a na pozornici će nastupiti ukupno 133 glumica i glumca amatera. Taj broj govori o velikom interesu i ljubavi amaterskih družina i glumaca da se održi kajkavski govor. Vrlo je pozitivno i to što se uključuju i mlade generacije – rekao je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Branko Dijanošić.

U ovih 14 godina postojanja festivala na pozornici u Ludbregu je gostovalo 157 glumačkih družina s 1410 glumaca amatera.

Iz ovih podataka vidi se koliko je to važan događaj ne samo za Ludbreg već za cijeli kajkavski kraj. Festival je proizašao iz njegovanja kajkavske riječi, izvlačenjem iz zaboravljenih pretinaca djela Mladena Kerstnera, našeg pisca, velikog komediografa koji je ne samo stvorio jedan zanimljiv opus nego je uveo u hrvatsku stvarnost i mnoštvo likova koji su postali prepoznatljivi.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content