Nakon 15. travnja zimska oprema više nije obavezna na cestama u Hrvatskoj

Nakon 15. travnja zimska oprema više nije obavezna na cestama u Hrvatskoj

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume.

Za period od 15. travnja do 15. studenog stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u usporedbi sa zimskim gumama.

Zašto zamijeniti zimske gume ljetnima?

Zimske gume mnogo su mekše i elastičnije, odnosno smjesa je konfigurirana tako da se u zimskim mjesecima neće stvrdnuti. Stoga prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura one bolje prianjaju za podlogu, a vožnja je neupitno sigurnija.

No, kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju.

Ljetne su gume posebno dizajnirane za vožnju na visokim temperaturama pa će guma bolje prianjati uz asfalt i učiniti vožnju sigurnijom.

Također, dobro prianjanje uz asfalt rezultira i manjom potrošnjom goriva pa se ljetne gume pokazuju i kao ekonomičnija solucija za vrijeme ljetnih mjeseci.

Zamjena zimskih guma ljetnima nije zakonski regulirana, no budite odgovorni i prilagodite vaše vozilo uvjetima na cesti.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content