);
Najmlađi sugrađani učili kako se ponašati u prometu

Najmlađi sugrađani učili kako se ponašati u prometu

Sportska dvorana OŠ Ludbreg protekla tri dana, točnije 30. i 31. ožujka te 1. travnja, bila je pravi mali prometni poligon. Naime, tamo su održane edukativne radionice za najmlađe sudionike u prometu koje je organizirao Autoklub Ludbreg u suradnji s Hrvatskim autoklubom.

Radionica pod nazivom ‘Vidi i klikni’ ima za cilj podignuti svijest za odgovorno i sigurno sudjelovanje u prometu. Za to je ključno poznavanje prometnih propisa, sigurnosnih pravila i odgovorno ponašanje na cesti.

Glavna ideja ovog programa je učenje kroz činjenice, rad, igru, osobno iskustvo, a program je primarno usmjeren na djecu koja postaju aktivni sudionici u prometu. U skladu s time, na radionicama koje su provodili certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba, Mirjana Tušek i Mladen Ekert, sudjelovali su učenici prvog razreda Osnovne škole Ludbreg i djeca predškolskog uzrasta iz vrtića ‘Radost’ i ‘Smjehuljica’.

– Program se razvijao godinama da bi na kraju nastala ova priča od 90 minuta koja sadrži sve bitne elemente sigurnosti u prometi. – kazali su nam edukatori Mirjana i Mladen koji su djecu učili kako koristiti nogostup, kako sigurno prijeći cestu i raskrižje te prepoznati znakove koje u prometu daju vozači automobila. Uz to, djeca su osvijestila i važnost uspostavljanja vizualnog kontakta odnosno komunikacije između pješaka i vozača.

Posebno im je zanimljiv bio dio u kojem su upoznali lutka Hakija koji ih je naučio kako pravilno sjediti i koristiti sigurnosni pojas.

– Kao nastavna pomagala koristi se semafor za pješake, pješači prijelaz od plastične folije ili tepiha, modeli automobila za napuhavanje, električni automobil i lutka kako bi djeci što vjernije dočarali stvarnu situaciju u prometu i naučili ih kako se pravilno i sigurno ponašati te kako pravilno reagirati. – poručuju edukatori.

Po završetku radionice djeca su na dar dobila slikovnicu i edukacijsku bojanku koja zapravo predstavlja upozorenje djeteta upućeno roditeljima kako bi roditelji postali svjesni da je njihovo uzorno ponašanje prvi i neprikosnovani primjer djeci i glavni doprinos sigurnosti na cestama.

Predsjednik Autokluba Ludbreg Dražen Gašparić izrazio je zadovoljstvo nastavkom ove suradnje s Hrvatskim autoklubom. – Drago mi je da smo ponovno nakon 2 godine stanke uzrokovanje koronavirusom nastavili održavati ove edukativne radionice. Djeca uče i stječu vještine važne za poboljšanje ponašanja u cestovnom prometu kroz rad, igru i osobno iskustvo, izmjenjujući se u ulogama pješaka i putnika u vozilu. To im je jako zanimljivo, a naravno i edukativno. – poručio je predsjednik Autokluba Ludbreg koji trenutno broji 260 članova, a iduće će godine proslaviti 75 godišnjicu osnivanja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content