Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner i ove godine organizira Kešnerijadu, manifestaciju kojom će obilježiti godišnjicu rođenja svog velikog sugrađanina Mladena Kerstnera, poznatoga hrvatskog književnika, novinara i redatelja. Mladen Kerstner rođen je u Ludbregu 8. srpnja 1928. godine, a umro je u Zagrebu 9. studenog 1991. godine. Ostao je zapamćen po svojim djelima Gruntovčani i Mejaši u kojima je ovjekovječio nekadašnji život podravskog seljaka.

Pišući živom podravskom kajkavštinom s čestim osloncem na dosjetku i vic, gruntovečke i trnovečke likove Dudeka, Regice, teteca Cinobera i Presvetlog oblikovao je u scenarijima popularnih TV serija Mejaši, Gruntovčani  te Dirigenti i mužikaši, koje su i danas vrlo poznate i cijenjene.

Gradska knjižnica, koja nosi ime upravo po Mladenu Kerstneru, prisjetit će se poznatog književnika u trodnevnoj manifestaciji koja će se održavati od 6. do 8. srpnja

      6.7. 2017.

OTVORENJE IZLOŽBE GRUNTOVČANI

 (autori: Vanda Belinski, Zvonimir Dangubić, Josip Žagar, Radoslav Novosel i Marija Kovačić)

I TO JE ŽIVOT – poetsko-glazbena večer Vlatke Fotak

  (gosti: Mladen Kerstner ml., tamburaši KUD-a Anka Ošpuh i vokalna skupina „Pajdašice“)

  • Dvorac Batthyany u 19 sati

 

     7.7. 2017.

MLADEN KERSTNER – OTAC GRUNTOVČANA

gosti: Smiljka Bencet, Martin Sagner, Nikica Novosel, zbor Kapela Paulina Warasdin, sopran Vesna Kušćer Čisar i tamburaški orkestar KUD-a „Juraj Lončarić“ iz Hrženice

  • Atrij dvorca Batthyany u 19.30 sati

 

     8. 7. 2017.

KAJ JE KAJ – manifestacija dječjeg kajkavskog stvaralaštva – predstavljanje zbornika pjesama „KAJ JE KAJ“

(u programu sudjeluju: djeca Dječjeg vrtića „Smjehuljica“, učenici OŠ Ludbreg, učenici SŠ Ludbreg, scenska igra „Skupijaš“ u izvedbi Adrijana Detelja i Maksa Patafte)

  • Svečana dvorana dvorca Batthyany u 10 sati