U Biskupskom ordinatoriju u Varaždinu danas, 13. studenoga, održana je prigodna konferencija za tisak povodom biskupskog ređenja mons. Bože Radoša koje će se održati 24. studenoga u varaždinskoj katedrali.

Na konferenciji su govorili dosadašnji biskup, sada apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak, mons. Antun Perčić, preč. Mario Kopjar i Anita Treščec.

– Riječ biskup dolazi od grčke riječi episkop što znači odozgor gledati. Biskup je onaj koji nadgleda biskupiju i čini zajedništvo. Kao što papa u Rimu čini zajedništvo s Crkvom u cijelom svijetu, tako je i biskup znak zajedništva i jedinstva u Crkvi. Ovo će biti prvo ređenje u varaždinskoj katedrali. Biskup Culej i ja ređeni smo kao pomoćni biskupi u zagrebačkoj katedrali. Zato nas ređenje mons. Radoša toliko raduje – kazao je mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Mons. Antun Perčić govorio je o tehničkim informacijama u organizaciji ređenja, broju najavljenih gostiju, očekivanom broju vjernika i drugo. Naveo je kako je varaždinska katedrala premalena za sve koji će htjeti ući, stoga je u suradnji s gradskim i županijskim tijelima dogovoreno postavljanje šatora s videozidom.

– Očekuje se više od 2 000 vjernika, četrdesetak biskupa i provincijalnih poglavara te velik broj svećenika. Daj Bože samo da bude lijepo vrijeme, jer zaista je to događaj koji će se spominjati u višestoljetnoj povijesti Varaždina. – naglasio je mons. Perčić.

Detalje same organizacije, pripreme i tijek liturgijskog slavlja, predstavio je preč. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, ujedno i ceremonijar slavlja.

-Samom biskupskom ređenju prethoditi će molitvena trodnevnica koju će predvoditi biskupi rodom iz Varaždinske biskupije. Prvoga dana trodnevne duhovne priprave, u četvrtak 21. studenoga, svetu misu s početkom u 18 sati, predvodit će sisački biskup Vlado Košić. Nakon svete mise bit će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje pripremaju i animiraju mladi Varaždinske biskupije. Drugi dan trodnevne priprave, u petak 22. studenog na spomendan sv. Cecilije, svetu misu s početkom  u 18 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. U molitvi Večernje u sklopu mise sudjelovat će katedralni zborovi. U subotu uoči ređenja, 23. studenoga, u varaždinskoj katedrali će svetu misu od 18 sati predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon svete mise bit će svečana akademija s koncertom klasične duhovne glazbe u molitveno-meditativnom ozračju. – pojasnio je preč. Mario Kopjar nakon čega je detaljno opisao sam tijek slavlja biskupskog ređenja.

Voditeljica ured za pastoral mladih Anita Treščec govorila je o medijskom interesu te organizaciji praćenja biskupskog ređenja.

-Svetu misu s ređenjem trećeg varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, izravno će prenositi Hrvatska televizija i Hrvatski radio na Prvom programu, te Hrvatski katolički radio. Snimku biskupskog ređenja emitirat će Varaždinska televizija u poslijepodnevnom programu. – kazala je.