Na današnji dan prije 108 godina rođena je Marija Winter, učiteljica, povjesničarka i prva ludbreška kroničarka.

Marija Winter rođena je u Črnoglavcu, kraj Ludbrega. U rodnom kraju završava osnovnu i građansku školu nakon koje putuje u Sarajevo na školovanje u Žensku učiteljsku školu. Diplomu stječe 1935. godine, a godinu dana kasnije počinje raditi kao učiteljica u Tuzli, zatim u Sarajevu te Breškama. Četiri godine nakon stjecanja diplome polaže i državni stručni ispit.

U to vrijeme započinje Drugi svjetski rat te Marija seli u Legrad gdje radi sve do 1943. godine. Odlučno se suprotstavlja nasilnoj mađarizaciji i fašizaciji, te i dalje predaje na tada zabranjenom hrvatskom jeziku.

Tijekom 1943. i 1944. godine radi u školi u Hrženici nakon čega se vraća u Ludbreg i zapošljava u školi u Slokovcu. Radila je i u školama u Sesvetama Ludbreškim i Poljancu. Umirovljuje se 1967. godine kao učiteljica u Slokovcu, u tada područnoj školi Osnovne škole „Dragice Kancijan“, današnje OŠ Ludbreg.

Pored učiteljskog poziva u sklopu kojeg je organizirala brojne općeobrazovne tečajeve i predavanja, aktivno je bila uključena i u kulturno – umjetnički rad. Osnovala je i vodila dramske i ostale kulturno – umjetničke sekcije za koje je napisala brojne igrokaze na kajkavštini. Sudjelovala je i u radu folklorne skupine u Sesvetama Ludbreškim te poticala žene na kreativnost. I sama se bavila slikarstvom. Bila je član Udruženja amatera likovne umjetnosti sjeverne Hrvatske.

Nakon odlaska u mirovinu počinje prikupljati povijesnu građu o našem kraju, spomenice naših škola i crkvenih župa, fotografije, razglednice i sjećanja građana na temelju kojih piše brojne tekstove o povijesti Ludbrega i okolice. Objavljuje ih u časopisu Kaj, Kajkavskom kalendaru, Podravskom zbornikuPodravskim zvonicima, monografiji Ludbreg, Župi Sveti Đurđ, Ludbreškom listu te na Radiju Ludbreg. Bila je suradnik Gradskog muzeja u Varaždinu, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja grada Koprivnice, te povjerenica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture za područje Ludbrega u okolice

Marija Winter umrla je 1. listopada 1989. godine. Iz sebe ostavila je ispisanih dvadesetak bilježnica rukopisa, hrpu fotografija i ostalog materijala o povijesti Ludbrega kojeg je prepustila prof. dr. Dragutinu Feletaru. On je zajedno s prof. Hrvojem Petrićem priredio dio građe za tisak. Nastale su dvije knjige pod naslovom „Iz povijesti Ludbrega i okolice“ koje su tiskane povodom 10-te godišnjice smrti autorice.

U njenoj bogatoj ostavštini ostali su i igrokazi koji su objavljeni 2012. godine u izdavaštvu Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ Ludbreg (danas Centar za kulturu i informiranje „Dragutin  Novak“) zajedno s fotografijama i crtežima koje je prikupila i nacrtala.

Djelić duga Mariji Winter vratila je i ludbreška knjižnica koja ju je uvrstila u jedno od edicija „Ludbreške razglednice“.