Na današnji dan rođen Božo Hlastec

Na današnji dan rođen Božo Hlastec

Božo Hlastec rođen je 1923. u Ludbregu. Po zanimanju je bio građevinar, a pisao je kajkavske pjesme vezane uz rodni kraj Ludbreg i Samobor, gdje je živio.

Svoju kajkavsku poeziju objavljivao je u Samoborskim novinama, Kaju, Kajkavskom kalendaru, te je nagrađivan na smotrama kajkavskog pjesništva u Zelini, Zlataru, Samoboru i Krapini. Čak desetak njegovih pjesama je uglazbljeno, te je zastupljen u nekoliko antologija i zbornika kajkavske poezije: Stari poti, Zvezde nad Sanoborom, Podravske senje, Na zemlji tragi. Izdao je 5 zbirki kajkavske poezije.

U znak sjećanja na njegovo stvaralaštvo ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” svake godine priprema manifestaciju Dani Bože Hlasteca. Programi u sklopu manifestacije traju od 19. siječnja kada je Hlastec rođen, do 26. siječnja, dana njegove smrti. No, kao što znamo ova je godina specifična. Zbog aktualne epidemiološke situacije klasični program obilježavanja će izostati, barem u obliku “uživo”.

Tradicionalni recital kajkavske poezije koji se održava u sklopu Dana Bože Hlasteca idućeg će tjedna biti prezentiran u virtualnom obliku.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content