);
Muzej grada Ludbrega danas slavi svoj 1. rođendan, časti vas besplatnim ulazom

Muzej grada Ludbrega danas slavi svoj 1. rođendan, časti vas besplatnim ulazom

Prije godinu dana, 2. lipnja 2021., u sklopu Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ osnovan je Muzej grada Ludbrega koji je danas smješten na tri lokacije u centru svijet – Arheološki park ‘Iovia’, Dvorac Batthyany, Bakina hiža i dedekov dvor.

Sve lokacije imaju jedan zajednički cilj – očuvati bogatu ludbrešku povijest.

ARHEOLOŠKI PARK IOVIA – svjedok bogate arheološke povijesti

Arheološki park lokacija je na samom gradskom trgu na kojoj se nalazi očuvan dio kompleksa antičkog kupališta i vile.

Za Ludbreg se može reći da je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Prvi tragovi zabilježeni su u željeznom dobu, no kao posebno zanimljivo razdoblje ističe se doba rimskog prisustva kada Rimljani, uz lijevu obalu rijeke Bednje koja protiče Ludbregom, izgrađuju naselje Iovia čiji su ostaci vidljivi u samom središtu grada. Ne samo da su vidljivi već su i istraženi, a dva su objekta, smještena u samom središtu grada pretvorena u zanimljivi arheološki park koji posjetiteljima dočarava način života u antici te važnost samog naselja za povijest ovog dijela Hrvatske.

U sklopu arheološkog parka, koji je zamišljen da u njemu uživaju i odrasli i djeca, nalazi se Centar za posjetitelje i Stalni postav. Moderno uređen, Arheološki park Iovia zapravo je priča o jednom isječku povijesti grada Ludbrega koji pokazuje kako je ovo područje oduvijek bila vrlo urbana sredina. Radi se o čak 2000 godina dugom kontinuitetu života. Uz brojne arheološke nalaze koji su prezentirani, možete pratiti i usporednu lentu svjetskih, hrvatskih i ludbreških događanja važnih za ovo područje, ali se i okušati u rimskim igrama na ploči – latrunculi (rimski šah), terni Lapilli (križić-kružić), merellus (mlin). Neka bolji pobijedi!

Kroz brojne eksponate i korištenjem multimedijskih tehnologija ovdje doista možete doživjeti rimsko doba u njegovoj punini.

U parku su postavljene brojne informativne ploče i na brajici te je sve dostupno slijepim i slabovidnim osobama.

Napredna tehnologija vraća vas u prošlost

Jedan od zanimljivijih elementa stalnog postava su VR naočale pomoću kojih se može uživati u vizualizacijama oživljenoj raskošnoj antičkoj vili i njenim pojedinim segmentima.

Jeste li znali?

U ludbreškom Arheološkog parka Iovia izložen je jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza u svijetu. Riječ je o kosturu vojnika iz 5. stoljeća koji je pronađen upravo na prostoru današnje arheološkog parka, a na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat trepanacije odnosno otvaranja lubanje na ‘živo’.

– Trepanacijski otvor nalazi se na lijevoj strani lubanje. Sam zahvat sastojao se od skidanja tri sloja kostiju lubanje i to struganjem oštrim kamenim strugalom. Nakon toga se izveo operacijski zahvat, a otvoreno područje se na kraju zaštitilo Otvor je ovalna oblika i probio je sva tri sloja kosti, dok je tvrda moždana ovojnica bila potpuno izložena. Zahvat je najvjerojatnije bio izveden zbog ozljede glave. Vojnik je operaciju proživio, štoviše živio je još nekoliko godina nakon toga. – objasnila nam je voditeljica Muzeja, arheologinja Jelena Koprek.

Nalaz je specifičan po tome što je najpoznatiji takav na našim prostorima, a pokazuje veličinu i snagu tadašnje rimske medicine. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, napravljena je i 3D rekonstrukcija lica vojnika tako da možete vidjeti kako je on uistinu i izgledao.

DVORAC BATTHYANY – čuvar mnogih tajni još od 13. stoljeća

Dvorac je najpoznatiji po Kapelici sv. Križa u kojoj se dogodilo čudo Svete Krvi Kristove 1411. godine. Tijekom služenja svete mise vino se pretvorilo u Krv Kristovu. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

U sklopu kapelice Sv. Križa nalazi se i stalna izložba arhivske građe te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti.

BAKINA HIŽA I DEDEKOV DVOR – prostor koji odiše atmosferom prošlosti

Skoro u samom centru grada, u nizu naizgled običnih kuća, smjestila se ‘Bakina hiža’ s ‘Dedekovim dvorom’, koji čuvaju vrijednu i bogatu baštinu ludbreškog područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U njoj djeluju i o njoj brinu članice Udruge ‘Žene iz Centra svijeta’ a cijela kuća odiše atmosferom prošlosti te je krasi očuvani stari namještaj, slike, ogledala, kućne alatke i suđe te tkalački stan. ‘Dedekov dvor’ čini lijepo i prostrano dvorište s oruđem i alatima za obradu zemlje i rad u dvorištu, a njegova radionica čuva blago starih zanata.

Povodom rođendana Muzej časti besplatnim ulazom

Povodom 1. rođendana Muzeja grada Ludbrega danas, 2. lipnja, održava se Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg svi zainteresirani posjetitelj u periodi od 13 do 19 sati mogu razgledati Arheološki park ‘Iovia’, Kapelicu sv. Križa i Stalni postav sakralne umjetnosti te se zasladiti slatkim zalogajima u slavljeničkoj atmosferi.

– Muzej grada Ludbrega slavi svoj 1. rođendan nakon skoro dvogodišnjeg nastojanja da se postupak registracije u Ministarstvu kulture i medija privede kraju. Prvo je bila opsežna obrada prikupljene građe i njena zaštita kao materijalno kulturno dobro. Veliku pomoć u tom stručnom dijelu nam je pružila Venija Bobnjarić Vučković. Bez tog prvog koraka ne može se učiniti ništa. Nakon toga smo poslali sve dokumente propisane Zakonom o muzejima i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja muzejske dokumentacije o muzejskoj građi u Ministarstvo. Taman kad misliš da si sve poslao što je propisano zakonom, stiže telefonski poziv, ‘da sve je u redu’ samo bismo trebali još ovo što ste napisali u propisanom obrascu da nam napišete na memorandumu kao dopis..- objašnjava ravnatelje Branko Dijanošić.

Tako su prošle 2 godine dok Muzej konačno nije dobio pozitivno mišljenje Muzejskog vijeća RH , na temelju kojeg je Ministarstvo kulture i medija izdalo rješenje, ali tu nije i kraj.

– Tako dugo dok niste upisani u Muzejsko dokumentacijski centar niste muzej. Bilo kako bilo, godina je iza nas, puno je obrađene etnološke građe. U međuvremenu smo na sebe preuzeli i obvezu stručne obrade i zaštite prikupljene građe koju su marljivim radom i zalaganjem prikupile Žene iz centra svijeta u zbirci pod nazivom ‘Babičina hiža i dedekov dvor’. Imamo dvoje zaposlenih mladih stručnjaka pa će budući teret razvoja Muzeja grada Ludbrega biti na njima. – istaknuo je Branko Dijanošić, ravnatelje Muzeja grada Ludbrega i Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ u skopu kojeg Muzej i djeluje.

Više o muzeju možete saznati na https://mgl.com.hr ili na Facebook stranici Muzej grada Ludbrega.


Prvi posjetitelji već su obišli Muzej. Gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić prošetao je Arheološkim parkom ‘Iovia’ zajedno s Veleposlanstvom Indije.

 

 

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content