);
Modna izložba u dvorcu Batthyany, tradicionalno u kombinaciji s modernim

Modna izložba u dvorcu Batthyany, tradicionalno u kombinaciji s modernim

Bluza, suknja i prsluk bili su glavni odjevni predmeti žena početkom 20. stoljeća. To najbolje znaju ludbreške čuvarice kulturne baštine, članice udruge ‘Žene iz centra svijeta’ koje su u ovo pandemijsko doba svoju kreativnost odlučile usmjeriti upravo u taj segment naše povijesti. Naime, upustile su se u izradu i modernizaciju odjeće inspirirane prošlošću.

Zajednička motivacija, ideja i ljubav prema materijalnoj, tekstilnoj baštini čuvanoj u ‘Bakinoj hiži”’rezultirala je izradom odjevnih predmeta koje članice udruge nose u svečanim prigodama, prilikom prisustvovanja raznim manifestacijama i tijekom ostalih aktivnosti udruge, a sve s ciljem da se njihovo nošenje u nadolazećoj budućnosti sve više približi i svakodnevici.

Upravo s tim ciljem odlučile su ih zainteresiranoj publici predstaviti i kroz izložbu ‘Retromodni dizajn’ koja je danas otvorena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany.

Izložba prikazuje 15 ženskih odjevnih predmeta, prsluka, te torbi kao modnih dodataka. Njihovo kreiranje započelo je skicama dizajna i idejama za tkane aplikacije od strane Biserke Kutnjak u tkalačkom atelijeru ‘Bakine hiže’. Ideje su potom, zahvaljujući dugogodišnjem krojačkom iskustvu, realizirale Ruža Novak i Jadranka Draganić. Posljednji dio proizvodnje bilo je ukrašavanja vezenim motivima i izrada detalja za koje je zaslužna Božica Ranilović.

Biserka Kutnjak prilikom otvorenja izložbe izrazila je zahvalu članicama udruge koje su sudjelovale u izradi, a koje su spomenute u gornjim redcima. – Hvala im što su me pratile unatrag ovih 4, 5 godina i što su zajedno sa mnom dijelile tu ljubav prema tekstilnom rukotvorstvu. – poručila je.

– Tradicijske tehnike ukrašavanja, tkanje domaćeg platna te ljubav za danas već rijetkom tekstilnom ostavštinom ludbreškog kraja aktivnosti su koje su združuju članice te kojima dragocjeno ispunjavaju svoje vrijeme posebice u doba pojačane društvene distance. Rezultati su odjevni predmeti, prsluci i torbe sašiveni od domaćeg izbijeljenog platna iz duge upotrebe, a razlikuju se po detaljima izvedbe i koloritetu tkanih aplikacija, načinu ukrašavanja i dekoriranju detalja. – istaknula je Eva Vučković, najmlađa članica udruge te mlada ludbreška umjetnica koja je diplomirala Dizajn na Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti u Lucernu u Švicarskoj. Dodala je kako izloženi odjevni predmeti upućuju na to da tekstilno rukotvorstvo može imati širok spektar primjene i u današnje vrijeme.

Ovim su projektom članice Udruge nastavile tradiciju njegovanja tekstilnog rukotvorstva na području Ludbrega, na što je ponosno i sama predsjednica, Ana Katana.

Izložba je dio programa ‘Ludbreg petkom’ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’, a otvorio ju je ravnatelj Branko Dijanošić.

– Ovo je uistinu i dobro postavljena i osmišljena izložba. Bilo je puno uloženog truda i rada, stoga koristim priliku da čestitam članica Udruge na postignutim rezultatima odnosno u ovom slučaju odjevnim predmetima. – poručio je.

Za kraj spomenimo i kako je u programu otvorenja sudjelovala i Lana Horvat koja je prisutne počastila interpretacijom vlastite pjesme ‘Špigel’.

Ako ste propustili otvorenje, izložbu možete razgledati radnim danom od 7 do 15 sati uz prethodnu najavu na 042 306 113, sve do 25. ožujka.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content