Četvero mladih ludbreških članova Radio kluba Ludbreg s još dvojicom Splićana činilo je hrvatsku reprezentaciju koja je nastupila na 1. Svjetskom prvenstvu u amaterskoj radiogoniometriji za mlade. Na prvenstvu u slovačkim Turčianskim Teplicama osim naše reprezentacije nastupilo je još 11 reprezentacija, a od Ludbrežana nastupili su: Lea Kovačić, Hana Oblak, Diana Cvetanović i Filip Rajh. Tijekom 4 dana natjecanja održane su četiri utrke i to u prologu, sa 3.5 MHz ‘tragačima’, u sprintu i sa 144 MHz uređajima za hvatanje signala. Najbolji rezultat postigle su Lea i Hana koje su u kategoriji U16 ekipno osvojile odlično 6. mjesto.

     -‘Lisice’ smo tražili na maloj površini terena koji je u jednom dijelu bio zahtjevan naročito prvi dan kada je padala kiša. Noge su propadale u blato pa se dogodilo da sam izvukla nogu, a patika je ostala. Bilo mi je jako zabavno, skrivene radio stanice koje s prekidima odašilju signal nije bilo problem pronaći no trebalo je jako brzo trčati. Dečko koji je pobijedio utrku je završio za nepunih 35 minuta. Sve je bilo ok samo su lunch paketi bili mali i mi smo sve pojeli za doručak – rekla je Lea Kovačić.

     Ludbreški klinci koji su, pod vodstvom trenerice Marije Schubert, imali prilike natjecati se pod hrvatskom zastavom vidjeli su da se u razvijenom svijetu štedi na svakom koraku, a posebno na hrani. Što se ide sjevernije od nas količinski se sve manje hrane unosi u organizam, a poznato je da su Šveđani najdiscipliniraniji što se tiče prehrane.

     -Prvog smo dana imali određenih poteškoća jer ‘prolog’ je nova disciplina koja kombinira preciznu orijentaciju i goniometriju. U timu nastupaju tri člana koji se natječu štafetno tj. tek kada prvi optrči teren i vrati se tek tada nastupa drugi pa poslije njega treći. U taj izazov su se vrlo rado uključile naše cure. Inače, sudjelovali smo u prekrasnom otvaranju i cijela organizacija natjecanja je bila besprijekorna. Primijetili smo da su nekadašnje ARG velesile Njemačka i Mađarska bilježe velik pad broja članova upravo zbog toga što se ne radi s mladima. Zato je odluka našeg Saveza pravilna. – pojasnila je Marija Schubert.

     Nastup u Slovačkoj financirao je Hrvatski radio-amaterski savez, a sljedeće godine natjecanje će se održati u susjednoj Češkoj. Trebamo li reći da su mobiteli za vrijeme prvenstva bili strogo zabranjeni i da to nikome nije bio problem? Čak štoviše, svi izjavljuju da je bilo prelijepo i bez njih.