);
Mladen Dolovski gradskoj knjižnici darova dvanaest svojih slika

Mladen Dolovski gradskoj knjižnici darova dvanaest svojih slika

Mladen Dolovski, poznati ludbreški naivni slikar, odlučio je darovati dvanaest svojih slika Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner”. Na to ga je, kaže, ponukao razgovor koji je davno vodio s profesorom Gamulinom. – On mi je ukazao na to kako nije dobro prodati baš svaku sliku te da treba nešto ostaviti i svojem rodnom mjestu kako bi budućim naraštajima ostavio prozor kroz koji će moći vidjeti kako se nekad težački živjelo. Knjižnica je idealno mjesto za čuvanje tih sjećanja. – poručio je Dolovski.

Ovaj dar uistinu je od velikog značaja kako za knjižnicu tako i za sve njene korisnike i posjetitelje posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da se slike Mladena Dolovskog u Hrvatskoj mogu pronaći u malom broju. Većina je razasuta diljem Europe i svijeta, a neke se nalaze i u muzejima te galerijama.


Mladen Dolovski rođen je 25. studenoga 1932. godine u Ludbregu. Slikao je kao amater još od srednjoškolskih dana, a ozbiljnije se posvetio slikanju 1954. godine. Slikanjem na staklu u stilu naivne umjetnosti bavi se od 1962. godine kada kreće njegovo najplodonosnije razdoblje. Sudjelovao je na mnogim izložbama naivne umjetnosti u zemlji i inozemstvu. Danas je njegov slikarski opus veoma velik, izradio je preko tisuću slika u tehnici ulja na staklu u stilu naivne umjetnosti. Motivi njegovih slika nerijetko su vezani uz seljački život

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content