);
Mlada tehničarka Kiara Vuk pobjednica je županijske razine natjecanja iz ‘Radiokomunikacije’

Mlada tehničarka Kiara Vuk pobjednica je županijske razine natjecanja iz ‘Radiokomunikacije’

Na 64. Županijskom natjecanju mladih tehničara RH održanom u III. Osnovnoj školi Varaždin sudjelovalo je i devet učenica i učenika viših razreda OŠ Ludbreg, polaznika cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti koje provodi Zajednica tehničke kulture Grada Ludbrega. Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri kategorije i nisu nimalo razočarali.

U kategoriji Automatike drugi je Filip Habrka, a na istom mjestu u kategoriji Elektronike natjecanje je završio Mihael Medvedec. Najbolje su prošli ludbreški natjecatelji u kategoriji Radiokomunikacije.

-U radiokomunikaciji smo stvarno pokorili kategoriju osvojivši sva četiri mjesta. Uspjeh je utoliko veći što je svih četvero natjecatelja u predstavljanju tehničke tvorevine osvojilo 100 posto bodova– zadovoljno poručuju iz ludbreške Zajednice te dodaju kako sada čekaju pozivnice za državno natjecanje u nadi da će biti pozvano što više natjecatelja, a ne samo oni najbolji.
U spomenutoj kategoriji prvo je mjesto zauzela Kiara Vuk, drugo dijele Paula Stančin i Ivano Šagi, dok je treće osvojio Luka Valek Koren.

Nakon što su se dojmovi s natjecanja slegli popričali smo s pobjednicom Kiarom Vuk. Njen je uspjeh iznimno velik jer osim što će predstavljati Ludbreg na državnom natjecanju jedna je od rijetkih djevojčica u ovoj grani tehnike.

– Radiokomunikacija je tehnika s puno elektroničkih komponenata i stvari. Super je zabavna i jako se puno toga može naučiti. – kazala nam je Kiara koja je inače učenica 7. razreda OŠ Ludbreg, a radiokomunikacija ju je počela zanimati prije godinu dana.

– Počele su me zanimati komponente i zbog toga sam se uključila u Zajednicu tehničke kulture grada Ludbrega. – objasnila je ova mlada tehničarka.

Za mentora je dobila Slobodana Popovića, mladog i perspektivnog tehničara o kojem smo pisali prošle godine, a koji je bio državni prvak na 62. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske u kategoriji ‘Radiokomunikacije’ i dobitnik ‘Oskara znanja’. Ne čudi stoga kako je i njegova učenica Kiara već nakon godinu dana savladavanja ove tehnike postigla odličan rezultat.

– Samo natjecanje se sastoji od školske razine, županijske razine te one kamo idu najbolji, državne. Već kad je završilo školsko natjecanje znala sam puno stvari. Za županijsko sam se intenzivno pripremala mjesec dana. Uz teorijski dio zadatak je bio napraviti elektronički sklop s komponentama. Nisam očekivala da ću osvojiti prvo mjesto i jako sam se iznenadila. – priča nam Kiara.

Zahvaljujući ovom uspjehu i plasmanu na državno natjecanje njena želja za napredovanjem u ovoj tehnici samo je porasla.

– Želim nastaviti svoje djelovanje u ovoj tehnici jer mi je uistinu zabavno i zanimljivo. Žao mi je što se više djevojčica ne uključi jer se može puno toga naučiti. Nažalost, prevladava mišljenje da je to više za dečke, ali evo ja sam dokaz da nije. Preporučujem da dođu i djevojčice i dječaci jer je ovo jedno predivno iskustvo, puno se toga naučiti, a i zabavno je. – poručila je Kiara kojoj želimo puno uspjeha na državnoj razini natjecanja u Primoštenu na koje će ići zajedno s Filipom Habrkom.


Osim što ju zanima radiokomunikacija, Kiara pohađa i origami radionicu pod vodstvom istaknutog ludbreškog origami stručnjaka Dragutina Gerića. Origami radionica održava se svakog petka u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Ludbrega s početkom u 17:30 sati.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content