Mjesec, zvijezde i maglice krase zidove izložbenog prostora ludbreškog dvorca

Mjesec, zvijezde i maglice krase zidove izložbenog prostora ludbreškog dvorca

Dok većina nas u toplini svog doma tone u najdublji san, Mihael Petrić uzima svoju foto oprema i kreće u najmračnije dijelove naše Podravine kako bi snimio fascinantne astrofotografije. Mliječna staza, maglice, mjesec i zvjezdano nebo njegovi su omiljeni motivi.

Koprivničanac Mihael Petrić magistrirao je financijsku i poslovnu matematiku na matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te od 2014. godine radi kao oblasni radarski kontrolor u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe u Zagrebu.

Svoju struku spojio je sa svojom strašću prema fotografiji iz čega je nastao njegov hobi – astrofotografija. –Većinu života živio sam u centru grada iz kojeg je ponekad teško uopće vidjeti koju zvijezdu na nebu. Međutim, nakon što sam preselimo malo van grada, gdje je puno mrkliji mrak spletom okolnosti ostao sam budan nekoliko noći i primijetio da je nebo jako vedro. Malo po malo počeo sam amaterski fotografirati da bi se kasnije prebacio na malo bolju opremu. – objašnjava Mihael.

Mihael Petrić
Mihael Petrić

Mnogi objekti na nebu su vrlo udaljeni i tamni, i ponekad ih treba snimati više sati kako bi se dobio zadovoljavajući rezultat. No upravo su te astrofotografije iznimno atraktivne jer pokazuju ljepotu oblika i boja koje je nemoguće vidjeti golim okom kroz teleskop. – Puno toga se treba poklopiti da bi nastale ovakve fotografije. Od vedrog neba do idealne temperature, traženja idealnog mjesta na kojem ćete ostati i do 4 sata. Veliki dio fotografija nastao je iz mojeg dvorišta, zatim tijekom ljetovanja na moru ili ciljanom vožnjom u najmrklija polja. – kaže Mihael koji je u sklopu danas otvorene izložbe ‘Zoom in – Zoom out’ svoje radove prezentirao ludbreškoj publici.

Posebnost ove izložbe u dvorcu Batthyany je ta što se pojedine fotografije mogu gledati i povećalom kako bi se uočili svi sitni detalji. – Radi se o fotografijama dubokog svemira za koje treba uložiti jako puno truda i vremena. Ispred njih smo postavili tri crte. Kada stanete na onu najdalju vidite zapravo prikaz kakav bi možda vidjeli da gledate fotografiju na ekranu mobitela ili laptopa. Kada stanete na srednju liniju možete vidjeti malo više detalja, a kada stanete na najbližu liniju, uzmete povećalo u ruke i vidite najsitnije detalje. – objašnjava autor fotografija.

Za kraj napomenimo kako je izložba dio programa ‘Ludbreg petkom’ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’, a otvorio ju je ravnatelj Branko Dijanošić. Razgledati je možete od 2.11. do 4.11.2021. od 7 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 042/306-113.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content