);
Mirisna ljubičasta priča o lavandi Jadranke Tretinjak

Mirisna ljubičasta priča o lavandi Jadranke Tretinjak

Na početku smo ljeta, a pravi ljetni miris je lavandin, koja je u punom cvatu i uskoro spremna za žetvu pa je zasluženo lavanda glavni lik naše priče. Ali sve to lakše ćemo dočarati jer u našoj blizini zahvaljujući Jadranki Tretinjak, koja se bavi uzgojem lavande možemo uživati u predivnom nasadu lavande i mnogim njenim proizvodima od lavande koji mogu biti pomoć iz prirode za neke naše tegobe.

Povijest lavande

Već više od 2000 tisuća godina lavanda ukrašava mnoge vrtove svijeta. Mnoga je bogatstva donijela još od rimskih vremena, od cvijeta i parfema do poznatih ljekovitih svojstava i aromaterapije. Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi „lavare“ što znati prati. Budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom, koristili su lavandu za mnoge ritualne obrede, također su sušenu lavandu koristili kod poroda djece.

I stari su Grci poštivali lavandu, no oni su je ipak više koristili u medicinske svrhe. Grčki liječnik i botaničar Dioscordies uvidio je i njezine prednosti kao laksativa i stimulansa kod problema s disanjem. U srednjem vijeku su redovnici bili ti koji su imali i čuvali znanje o biljnoj medicini. Mnogi samostani tog doba su uzgajali razne ljekovite biljke, među kojima i lavandu. Lavanda je tako oduvijek bila važna za biljnu medicinu. Tako je lavanda tijekom londonske kuge u 18. stoljeću korištena kao zaštita od infekcije tako da su je ljudi stavljali na nos i na taj način disali. Lavandino ulje je bilo široko u primjeni tijekom oba svjetska rata. U nedostatku ostalih lijekova i opreme ona je korištena u previjanju rana da spriječi infekciju i za ublažavanje boli.

Lavanda je oduvijek smatrana važnom biljkom u vrtu, biljka koja je i danas popularna za sadnju u vrtove jer privlači pčele i leptire, što pomaže pri oprašivanju drugih biljaka u njenoj blizini. Danas postoji više od 30 podvrsta i hibrida ove plemenite biljke. Sve se više cijeni njeno značenje te se zbog trendova zdravog življenja i povratka prirodi sve više komercijalno koristi.

Klasična lavanda dobro podnosi čak i niske temperature, te se proširila po kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se sadi zbog lijepog izgleda, ali i koristi za biljni svijet oko sebe. Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a često se uzgaja i na plantažama. Uzgaja se za proizvodnju eteričnih ulja, koja se koriste kao dodatak različitih kozmetičkih proizvoda, proizvodnji deterdženata i druge namjene. U našoj zemlji najviše lavande se proizvodi na Hvaru.

Ludbreška lavanda
Opg“ Lavandina rapsodija“ Jadranke Tretinjak

Prava rapsodija lavande u našoj je blizini baš ovdje u Ludbregu, točnije Ludbreškim Vinogradima. Uzgojem mirisne lavande još se od 2014. godine bavi naša Ludbrežanka Jadranka Tretinjak.

-Sve je počelo tako da mi je draga prijateljica poklonila pelcere lavande. Naime imala sam parcelu koja je zapravo kao stvorena za uzgoj lavande, a s obzirom da jako volim cvijeće bio je to samo poticaj da krenem u ovaj divan posao. Od početnih sadnica koje su lijepo napredovale dalje sam „pelcala“ sama, učila se orezivati, marljivo plijevila i veselila se svakom cvjetiću. – govori nam.

Jadranka nam je otkrila kako voli Mediteran te si ga je upravo mirisom i ljepotom lavande nekako približila sebi. Naravno da za uzgoj lavande na većoj površini treba dosta vremena, ali lakše je kad zaista voliš i uživaš u tome što radiš. Svaka biljka lavande traži njegu, pravilno orezivanje, a važno je znati kada početi sa žetvom. Kad je lavanda puna pčela još nije spremna za žetvu i treba još malo pričekati. Kad ocvate s lavandom se može sve napraviti i ne gubi eterična svojstva. Lavanda se bere ručno sa srpom, a kod berbe je dobro došla i svaka pomoć. Grmić lavande treba obuhvatiti i srpom odsjeći i tu svakako treba malo prakse koja se stekne nakon nekog vremena. Lavanda koja ne ide na destilaciju, suši se u stručkovima na prozračnom i čistom mjestu za druge namjene.

– Smatrala sam da je lavanda premalo zastupljena i da se može iskoristiti za mnoge dobrobiti kod nekih tegoba. Sjećam se kako je moja mama uvijek spominjala kako je za svaku bolest stvorena neka biljka u prirodi i često je neke tegobe liječila na biljnoj bazi, pa me sam uzgoj lavande potaknuo da i ja još više počnem istraživati o njenoj ljekovitosti. Počela sam s izradom nekih proizvoda za svakodnevnu upotrebu, koji su se pokazali zanimljivi i tako sam širila ponudu proizvoda. U mojoj se kolekciji proizvoda danas nalaze mirisne vrećice, čaj, hladno prešano ulje, sapuni, bombice za kupanje, eterično ulje, hidrolat (za čišćenje akni i lica), melem, pa i liker od lavande. Jedan od izazova bio je kuhanje sapuna na pravi starinski način s prirodnim konzervansom pčelinjim voskom. Sazrijevanje ovog sapuna je oko 4 tjedna i sapuni su zaista posebni, a također je i veliki interes za njima. – govori Jadranka.

Mnogi proizvodi od lavande koje izrađuje zapravo su njen dokaz da se lavanda može iskoristiti na mnogobrojne načine, jer smatra da je prečesto spominjana samo kao miris za ormare i repelent protiv moljaca i pri tome su malo zapostavljena neka njena druga svojstva i ljekovitost.

Ovom prigodom nam je Jadranka otkrila da će uskoro u svoj asortiman proizvoda uvesti još jedan, a to su svijeće, koje će ne sumnjamo također biti posebne. Od mnogobrojnih zaista zanimljivih proizvoda, izrađuje i ukrasne vjenčiće od lavande. Njihova je izrada specifična jer se svaki cvjetić posebno lijepi na vjenčić od slame. Na jednom od sajmova saznala je da su upravo takvi vjenčići od lavande u prekrasnoj ljubičastoj boji bili ukras u vrijeme korizme, a izrađivala ih je i za takvu prigodu. Vjenčiće je potrebno sačuvati i pospremiti te se mogu više puta koristiti.

Pitali smo Jadranku koja je razlika između naše lavande i one morske, na što nam je ona napomenula da je na moru nešto intenzivniji miris lavande, ali cvjetovi su nešto manji za razliku od našeg podneblja. Treba spomenuti da nije svaka godina ista za lavandu, jačina mirisa ovisi o svjetlosnim danima. Berba lavande je najbolja poslije rose, a važno je dobro mjesto gdje se suši ili se priprema odmah za destilaciju za eterično ulje.

Jadranka opušteno i s puno ljubavi govori o svojoj lavandi, nije ni čudo jer nakon redovitog posla ona ju smiruje i iako zahtjeva dosta rada ipak opuštajuće djeluje na nju. Obožava raditi i proizvode od lavande, te se tako okušala i u izradi kolačića s lavandom, a čaj od lavande može preporučiti svima onima kojima je potreban dobar i miran san. Kaže kako je njena lavanda zapravo dobila svoje pravo mjesto pod suncem, na južnoj je strani i zemljište ima lagani pad, pa to sve pogoduje uspješnom rastu biljke. Lavanda ne voli previše kiše, zapravo obožava sunce, a uzgoj na Jadrankinoj plantaži potpuno je ekološki što znači da su i proizvodi prirodni i sigurni. Osim lavande u ovom prekrasnom okružju nalaze se i ostale ljekovite biljke kao što su kadulja, pelin, neven i mnoge druge pogodne za dodatke u izradi melema i krema. Za sadnju prvog nasada pobrinula se sama, a kod sadnje drugog nasada pomogla je kćer, dok kod žetve ima i pomoć prijateljica. Sve je lakše kad postoji podrška obitelji i prijatelja.

Lavanda se kroz povijest često upotrebljavala kao sredstvo za pranje lica, tijela i rublja, a zbog svojeg je mirisa i eteričnih ulja cijenjena kao ljekovita biljka. Svoje mjesto dobila je i u gastronomiji, već smo spomenuli da se i Jadranka okušala u izradi kolača s lavandom, također su njena blagotvorna svojstva odlična u čaju koji smiruje, ali i smiruje tegobe poput probavnih smetnji, prehlade, grčeva u mišićima, a od davnina je služila i kao pomoć kod problema s dišnim sustavom. Ubrani prije cvatnje, svježi ili pak osušeni listovi lavande u gastronomiji se upotrebljavaju kao začin jelima od ribe ili janjetine. Može se dodati u umake, ali i u jušna jela, a posebno zanimljiv okus i miris daje octu. Listići lavande izvrstan su dodatak i svježim salatama, dok se njezini cvjetovi mogu upotrijebiti i u pripremi deserata. Slatkasti okus i jak miris razlog su zašto se njome mora pažljivo baratati kako ne bi preuzela okus jela u koje se dodaje.

Naša sugovornica Jadranka svakodnevno uživa u prekrasnom okruženju svojih biljaka, a ne sumnjamo da već razmišlja o sadnji nekih novih biljčica. Ovo je i svima nama zasigurno poticaj da posadimo i sami još koji cvjetić ili bilo koju drugu biljku u svojoj blizini, jer priroda je zaista čudo i vrijeme je da je više poštujemo. Jadranka je stvorila divnu sliku i unijela dašak morskog ugođaja u svom okruženju, ali pomogla i mnogim oprašivačima da uživaju u bogatstvu biljaka. Iako zemljište nije bilo u početku obećavajuće za neke druge kulture pokazalo se da je kao stvoreno za lavandu. Zato nikad ne treba odustati nego pronaći biljku kojoj odgovara položaj i tlo. Lavanda se u Jadrankinom slučaju pokazala kao dobar izbor i uz njenu vrijednu njegu vratila je to svojom ljepotom.

Za one koji se tek počinju baviti lavandom Jadranka može svojim savjetima puno pomoći, a za sve one koji žele neki poseban i unikatan poklon za sebe ili različite prigode u Opg “Lavandina rapsodija“ to će sigurno pronaći. Mnogi će poželjeti ponijeti neki suvenir iz Ludbrega pa je ovo zaista dobra ideja i nepogrešiv odabir. Lavanda ušuškana u mirisne vrećice, sapunčiće, mirisne bombice ili pripremljena kao melem, hidrolat, eterično ulje ili kao ukras u buketiću, vjenčiću kao i mnoga druga iznenađenja. Lavandina rapsodija iz Ludbrega uz pomoć vrijednih Jadrankinih ruku mogla bi postati mjesto za neke od prepoznatljivih suvenira našeg kraja, a svakako je to i zaslužila.

Mirisne i ljekovite proizvode od lavande potražite u Opg “Lavandina rapsodija“ kod Jadranke, za njih ne trebate putovati do mediteranskih podneblja jer su oni već ovdje kod nas u Ludbregu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content