);
Mirisi tradicionalnih jela zavladali ludbreškim trgom

Mirisi tradicionalnih jela zavladali ludbreškim trgom

Udruga obrtnika Ludbreg i ove je godine prigodnim programom sudjelovala na Danima ludbreške Svete nedjelje. Prvog dana u mjesecu rujnu u ranim poslijepodnevnim satima Trgom svetog Trojstva zavladali su mirisi tradicionalnih jela što je za brojne posjetitelje bio znak da je u tijeku treća po redu Etno – gastro izložba. Iako je početak izložbe omela kiša, vrijedni obrtnici nisu dozvolili da ih to obeshrabri.

-Cilj ove manifestacije odnosno izložbe je da se obrtnici druže i zabave, a ujedno i da predstave svoje Udruženje lokalnim jelom i proizvodima iz svog kraja. Želja nam je kroz godine koje dolaze održati započetu tradiciju i podići je na još jedan viši nivo. – kaže Mladen Harmicar iz Udruge obrtnika Ludbreg.

Obrtnici su ovom prigodom kuhali jela koja su tradicionalna za njihov kraj. Članove Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin zatekli smo u pripremi i rezanju povrća. Budući da smo ih posjetili odmah na početku izložbe nisu nam htjeli otkriti što će spremati, no predsjednik udruženja i glavni kuhar Dražen Roginek nam je, nakon malo nagovaranja, ipak prišapnuo što im je na meniju. – Pekli bumo roštilja. Pekli bumo vratinu, carsko meso, piceke i još svašta nešto. –

Za onaj jušni repertoar pobrinulo se Udruženje obrtnika Ivanec čiji predstavnici su pripremali gulaš. Odmah pokraj njih smjestili su se naši ludbrežani koji su također odlučili spremati gulaš po recepturi Dubravka Kopreka, Josipa Hižaka i Mladena Harmicara. Koliko smo uspjeli vidjeti, tajne recepture i sastojci ostali su tajni, odnosno nije bilo „prepisivanja“.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin na izložbu je stiglo nešto kasnije, ali ne praznih ruku. Sa sobom su donijeli velike posude sa sarmom od vidovečkog zelja i pireom. Uz to pripremili su i klipiće. U njih su se ugledali i novomarofčani koji su također stigli nešto kasnije, ali odlično raspoloženi.- Mi smo pripremili jedan fini gulaš sa puno povrća, malo vrganja i pun finoga mesa. Uz to naravno i nekaj za popiti. –

Nije nedostajalo ni slastica za koje su zaslužne djevojke iz slastičarskog obrta „Slatki san“ čiji stol je bio prepun tradicionalnih kolača.

Za etno dio izložbe pobrinule su se članice Udruge žena Martijanec koja su predstavila svoje ručne radove. – Izložile smo torbe, stolnjake, tabletiće i nošnje iz našeg kraja. Sve na štandu je ručni rad  naših članica. –

Nakon skoro dvosatnog kuhanja, posjetitelji su imali priliku isprobati delicije koje su pripremili obrtnici te im se pridružiti u pjesmi i plesu koji je trajao do kasnih večernjih sati.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content