Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner uz dosadašnju mogućnost posudbe knjiga, časopisa i audio građe svojim korisnicima od sada nudi i jedan novi medij – micro:bit.

Naime, početkom travnja u knjižnicu je stiglo 40-ak micro:bit paketa kao donacija u sklopu STEM revolucije koja se provodi od strane Instituta za razvoj i inovativnost mladih. STEM revolucija jest zapravo kampanja za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole, udruge, knjižnice i druge institucije koje rade s djecom kako bi se, tvrde kreatori, na  jednostavan, svestran i zabavan način olakšao ulazak djece u digitalni svijet. Osim toga, navedena tehnologija može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Naša knjižnica, kao i brojne druge u Hrvatskoj, odlučila se uključiti u STEM revoluciju. Sve što smo trebali napraviti bilo je prijaviti se na natječaj nakon čega nam je dostavljeno 40 micro:bit paketa. – kaže ravnateljica gradske knjižnice, Edita Kutnjak-Zlatar.

Osim uređaja, u paketu se nalaze i generalne upute kako početi raditi s uređajem te link za web stranicu posebno prilagođenu korisnicima. Na njoj se mogu pronaći informacije o tome kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi.

Micro:bitovi se u knjižnici mogu posuđivati kao i sva druga knjižnična građa. Za one koji se žele duže koristiti njime, moguće je napraviti i produljenje posudbe.

Jedan od prvih koji je odlučio isprobati ovaj novi medij u ponudi knjižnice bio je 10-ogodišnji Leon Busija. – Uz pomoć micro:bita mogu programirati razne kodove na računalu. Samostalno sam, uz pomoć uputa, vrlo brzo naučio sve značajke i jako mi se sviđa. Sigurno ću opet posuditi. – rekao je Leon te nam potom objasnio kako uopće funkcionira ovo malo „čudo“. – U paketu se dobije mali RAM za računalo na koji možeš uštekati razne priključke. Nakon što se priključi, na RAM-u zasvijetli crvena lampica i može se krenuti sa kodiranjem. – kaže Leon te dodaje kako bi bio vrlo sretan kada bi takvo nešto imali i u sklopu nastave.

Sa korištenjem mibro:bita zadovoljan je bio i Leonov školski kolega Adam Anadolac.

-Prvo sam rješavao zadatke koji se nude na web stranici pa sam proučavajući to skužio i čemu služi light show. To prije nisam znao. Nakon toga sam složio neku pjesmu, što mi je bilo malo teže, ali uspio sam. Bilo mi je super proučavati micro:bit. – rekao je.

– Micro:bit sam koristio i prije u sklopu Centra izvrsnosti i tada smo izradili program za izračunavanje brzine slobodnog pada te brzine pri kojoj se sudaraju dva autića koji su nam poslužili kao rekviziti. Bilo je zanimljivo i pomoglo je da naučim nešto novo. Trebalo mi je otprilike nekoliko sati da proučim sve značajke, ali bilo je relativno lagano. – rekao nam je 14-godišnji Josip Kokolek  kojem je ovo odličan uvod i praksa za buduće zanimanje tehničara za računalstvo koje planira upisati na jesen.

Za sve one koji se pak ne usude isprobati mibro:bit bez nekih prethodnih znanja, postoji rješenje.

– Preporuka Instituta bila je da pustimo građu u opticaj bez obzira što nismo prošli edukaciju, jer neka djeca već imaju iskustva i znaju kako koristiti tehnologiju. Međutim, edukacije će se svakako održati, kako za djelatnike knjižnica tako i za korisnike. Institut ih je već pokrenuo, ali u većim knjižnicama diljem Hrvatske. U travnju ili svibnju trebale bi početi i kod nas. – kaže ravnateljica knjižnice.

Ukoliko još niste, a želite se okušati u programiranju i kodiranju, sve što trebate jest javiti se u gradsku knjižnicu.

Što je zapravo micro:bit?

Micro:bit je sićušno „džepno računalo“ koje omogućuje kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera. Micro:bit je osmišljen kako bi se upotrebljavao u učionici od prvog dana. Nije pristupačan samo za programiranje, nego je i izvrsno sredstvo da se na zabavan način postignu praktični rezultati s motiviranim učenicima. Može se upotrijebiti za sve vrste cool kreacija, od robota do glazbala – mogućnosti su beskrajne.