Ludbrežani su danas imali prilike razgledati putujuću međunarodnu humanitarnu izložbu radova djece i mladih pogođenih ratom u Ukrajini ‘Peaceful Sky for Ukraine / Mirno nebo za Ukrajinu’.

Izložbu je u Ludbreg doveo pokret mladih ‘Healthy Ukraine / Zdrava Ukrajina’, koji od 2014. godine organizira program rehabilitacije kroz likovno stvaranje za djecu pogođenu ratom. Intenziviranjem rata u Ukrajini, 2022. godine, projekt razvija humanitarnu notu te izlaže radove mladih umjetnika diljem Europe.

Izložba će tako proputovat Europom kako bi prikazala želju za mirom. Već su je imali prilike vidjeti u Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Ovo je njeno 4. izlaganje u Hrvatskoj.

– Od srca zahvaljujemo Ludbrežanima, Centru za kulturu i informiranje Ludbreg i cijelom hrvatskom narodu na potpori Ukrajini, ukrajinskim izbjeglicama i djeci. Upravo hrvatski narod, koji je također iskusio strahote rata, bolje od svih razumije našu patnju i pruža nam svoje bratsko rame. – istaknuo je autor izložbe, Stanislav Lypowski.

Kroz izložbu su prezentirane dvije suprotnosti – rat i mir u Ukrajini. Riječ je o radovima djece i mladih koji su likovnim stvaralaštvom na temu rata kojeg, nažalost proživljavaju, prošli kroz svojevrsnu rehabilitaciju umjetnošću. Izložba je osmišljena kao prolaz kroz djela u kojima su očite strahote koje vide, do onih optimističnijih i stvarnosti kakvu žele i trebaju imati.

Pokret mladih „Zdrava Ukrajina“ već 8 godina održava ove radionice te je njihovim posredstvom pomoć pružena već više od 1600 mladih.

– Zahvaljujući izložbama, naša organizacija prikuplja donacije za ukrajinsku djecu. Za njih kupujemo boje, kistove i ostali likovni materijal. Nakon primljene pomoći, djeca pogođena ratom u Ukrajini imaju priliku ponovno slikati i proći likovnu rehabilitaciju s našim volonterima. – okupljenim je objasnio Stanislav Lypowski.

Večerašnjoj izložbi prisustvovao je i gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić koji je istaknuo kako je uvijek dobro činiti prave stvari, a ovo projekt je upravo primjer toga.

Neki pomažu prikupljajući stvari, hranu i slično, neki pomažu u bolnicama, a neki evo kroz umjetnost nastoje pomoći da se sve ono što je neispravno nekako popravi, zaliječi, poravna i da se jednog dana nastavi živjeti normalnim životom. Umjetnost je jedna vrsta medicine koja ne košta puno, a može puno toga dati. Nadamo se da će ova putujuća izložba pomoći nekome da pronađe smirenje, da pronađe svoj put. – istaknuo je gradonačelnik Bilić.