);
Međunarodna humanitarna izložba ‘Mirno nebo za Ukrajinu’ proputovala kroz Ludbreg

Međunarodna humanitarna izložba ‘Mirno nebo za Ukrajinu’ proputovala kroz Ludbreg

Ludbrežani su danas imali prilike razgledati putujuću međunarodnu humanitarnu izložbu radova djece i mladih pogođenih ratom u Ukrajini ‘Peaceful Sky for Ukraine / Mirno nebo za Ukrajinu’.

Izložbu je u Ludbreg doveo pokret mladih ‘Healthy Ukraine / Zdrava Ukrajina’, koji od 2014. godine organizira program rehabilitacije kroz likovno stvaranje za djecu pogođenu ratom. Intenziviranjem rata u Ukrajini, 2022. godine, projekt razvija humanitarnu notu te izlaže radove mladih umjetnika diljem Europe.

Izložba će tako proputovat Europom kako bi prikazala želju za mirom. Već su je imali prilike vidjeti u Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Ovo je njeno 4. izlaganje u Hrvatskoj.

– Od srca zahvaljujemo Ludbrežanima, Centru za kulturu i informiranje Ludbreg i cijelom hrvatskom narodu na potpori Ukrajini, ukrajinskim izbjeglicama i djeci. Upravo hrvatski narod, koji je također iskusio strahote rata, bolje od svih razumije našu patnju i pruža nam svoje bratsko rame. – istaknuo je autor izložbe, Stanislav Lypowski.

Kroz izložbu su prezentirane dvije suprotnosti – rat i mir u Ukrajini. Riječ je o radovima djece i mladih koji su likovnim stvaralaštvom na temu rata kojeg, nažalost proživljavaju, prošli kroz svojevrsnu rehabilitaciju umjetnošću. Izložba je osmišljena kao prolaz kroz djela u kojima su očite strahote koje vide, do onih optimističnijih i stvarnosti kakvu žele i trebaju imati.

Pokret mladih „Zdrava Ukrajina“ već 8 godina održava ove radionice te je njihovim posredstvom pomoć pružena već više od 1600 mladih.

– Zahvaljujući izložbama, naša organizacija prikuplja donacije za ukrajinsku djecu. Za njih kupujemo boje, kistove i ostali likovni materijal. Nakon primljene pomoći, djeca pogođena ratom u Ukrajini imaju priliku ponovno slikati i proći likovnu rehabilitaciju s našim volonterima. – okupljenim je objasnio Stanislav Lypowski.

Večerašnjoj izložbi prisustvovao je i gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić koji je istaknuo kako je uvijek dobro činiti prave stvari, a ovo projekt je upravo primjer toga.

Neki pomažu prikupljajući stvari, hranu i slično, neki pomažu u bolnicama, a neki evo kroz umjetnost nastoje pomoći da se sve ono što je neispravno nekako popravi, zaliječi, poravna i da se jednog dana nastavi živjeti normalnim životom. Umjetnost je jedna vrsta medicine koja ne košta puno, a može puno toga dati. Nadamo se da će ova putujuća izložba pomoći nekome da pronađe smirenje, da pronađe svoj put. – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content