);
Međunarodni je dan arheologije, donosimo priču o željeznodobnom naselju u Sigecu Ludbreškom

Međunarodni je dan arheologije, donosimo priču o željeznodobnom naselju u Sigecu Ludbreškom

Međunarodni dan arheologije obilježava se treće subote u mjesecu listopadu, a cilj mu je popularizacija te znanosti i poticanje istraživačkog duha.

Prvi puta se održao 2011. godine u organizaciji Instituta za arheologiju Amerike (AIA) i arheoloških organizacija diljem SAD-a i Kanade te se isprva zvao Nacionalni dan arheologije. Iduće godine zainteresiranost za događaj se proširila po cijelom svijetu te se tada mijenja i naziv u Međunarodni dan arheologije.

Ove godine obilježavanju tog dana priključio se i Muzej grada Ludbrega koji donosi priču o lokalitetu u Sigecu Ludbreškom.

SIGETEC LUDBREŠKI – LOKE (KROGLICE)

Naselje Sigetec Ludbreški smjestilo se dva kilometara od Ludbrega na povišenoj terasi uz put koji u blagom luku zaokreće sjeverno od ceste Ludbreg – Legrad i uz jednu poprečnu ulicu koja vodi prema Bednji. Sigetec Ludbreški već se 1495. godine spominje na popisu sela ludbreške okolice. Njegovo tadašnje ime Zygeth (Siget) dolazi od mađarske riječi sziget, odnosno otok, a što bi značilo da se tadašnje naselje nalazilo između dva rukavca rijeke Bednje. Takav „otok“ se danas nalazi između starog i novog korita rijeke Bednje. Pod današnjim nazivom, Sigetec se pojavljuje 1659. godine u Kanonskim vizitacijama.

Tijekom istraživanja naselja iz željeznog doba u Svetom Petru Ludreškom 1979. godine, tadašnja voditeljica Arheološkog odjela Marina Šimek obavila je pregled terena na položaju Loke (Kroglice) u Sigecu Ludbreškom nedaleko Ludbrega. Lokalitet je smješten na većoj prirodnoj uzvisini čija se jedna strana postepeno spušta prema cesti, dok je suprotna strana obale strmo odsječena, te se u njenom podnožju nalazi staro korito rijeke Bednje.

Istraživanja su trajala od 1979. do 1987. godine i istražena je ukupna površina od 866 m2. Istraženo je preko 30 ukopanih objekata (radne i otpadne jame, ognjišta i zemunice, jame za stupove) koji pripadaju starijem željeznom dobu i razvijenom srednjem vijeku. Međutim, cijeli opseg naselja i dalje nije moguće odrediti zbog toga što je lokalitet djelomično uništen stalnim obrađivanjem zemlje te zbog nedovoljne istraženosti. Osim velike količine arheološkog materijala iz starijeg željeznog doba i razvijenog srednjeg vijeka (najviše keramike), tu su pronađene i narukvice od staklene paste iz latenskog perioda te kasnoantički novac.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content