Međunarodni dan muzeja: CZKIDN pripremio kratki dokumentarni film „Ususret Muzeju grada Ludbrega“

Međunarodni dan muzeja: CZKIDN pripremio kratki dokumentarni film „Ususret Muzeju grada Ludbrega“

Prije točno 40 godina Muzejski dokumentacijski centar prvi je put bio organizator obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj.

Danas, gotovo pola stoljeća nakon pokretanja Međunarodnog dana muzeja (1977.) muzeji i kulturne ustanove diljem svijeta 18. svibnja nastoje brojnim događanjima, radionicama, tribinama, izložbama i predavanjima podići svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već i u pridonošenju razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Manifestacije obilježavanja održavaju se i ove godine, ali u skladu s novonastalom situacijom ostvaruju se u virtualnom okruženju.

Tema ovogodišnje manifestacije glasi “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i ove se godine uključio Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ pripremivši kratki dokumentarni film koji nosi naziv „Ususret Muzeju grada Ludbrega“.

Kroz dokumentarni film prikazani su počeci stvaranja Etnografske i Sakralne zbirke kao temelja za razvoj budućeg Muzeja.

U filmu svoj osvrt daju mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore Centra, napravio prvu fotodokumentaciju i brinuo o sudbini same zbirke te profesorica povijesti umjetnosti i etnologije Venija Bobnjarić Vučković.

Dokumentarni film možete pogledati u nastavku, a cjelokupnu virtualnu izložbu OVDJE.

http://https://www.youtube.com/watch?v=CQM1Tl8jvbU

 

Prikupljanje etnografskih predmeta započelo je davne 1964. godine na poticaj nastavnika Stjepana Belovića, tada voditelja povijesne grupe. Prikupljeno je dosta etnografskih predmeta koji su tijekom godina bili smješteni u osnovnoj školi, kasnije u dvorcu Batthyany u neadekvatnom smještaju gdje su doživjeli i nekoliko provalnih krađa. Zbirka postaje sastavni dio tadašnjeg  Učilišta (sada Centar za kulturu i informiranje) 1989. godine. Zbirka je danas smještena u uređenom podrum dvorca Batthyany i stručno je obrađena.

Osim Stjepana Belovića doprinos čuvanju i obradi zbirke dala je i viša kustosica Muzeja grada Varaždina Ljerka Albus koja je obradila građu i publicirala stručni članak o značaju zbirke te Branko Dijanošić koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore Centra i napravio prvu fotodokumentaciju. Zbirka se od tog vremena neprestano širila. Tako je i danas – uvijek se nađe još poneki predmet koji uđe u zbirku. Valja istaknuti da su svi predmeti ušli donacijom. Cijelo to vrijeme ulagala su se sredstva za održavanje predmeta, a neki su i restaurirani.

Druga zbirka koja je izložena u dvorcu Batthyany je Zbirka predmeta sakralne umjetnosti smještena u prostorima oko Kapelice Svetog križa. Izloženi predmeti ne govore samo o religijskim civilizacijskim dosezima nego potvrđuju i konstantnu pripadnost europskim kulturnim krugovima. Zbirka je dostupna za razgledavanje samo uz prethodnu najavu.

Osnivanjem Muzeja grada Ludbrega dobit će se zaokružena cjelina jer će uz već postojeću zbirku izloženu u dvorcu biti i postav muzeja koji će govoriti o kontinuitetu postojanja života na ovim prostorima.

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content