);
Međunarodna izložba bučinih ulja – OPG-u Mirko Lastavec srebrna, a Učeničkoj zadruzi ‘Zdenček’ zlatna medalja

Međunarodna izložba bučinih ulja – OPG-u Mirko Lastavec srebrna, a Učeničkoj zadruzi ‘Zdenček’ zlatna medalja

U Varaždinskoj županiji protekle se subote održala jedinstvenoj manifestaciji u Europi,  3. međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložba bučinih ulja Hrvatske. Za zlatne, srebrne i brončane medalje za kvalitetu borila su se bučina ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Pristiglo je ukupno 168 uzoraka. Svaki od njih bio je podvrgnuto dosad najstrožem ocjenjivanju budući da je ove godine dodatno podignut bodovni prag, a time i ljestvica kvalitete.

– Ovo je najveća specijalizirana izložba bučinih ulja u Europi, a ovi proizvodi su doista najbolji i najkvalitetniji. U takvoj konkurenciji nije ni jednostavno niti lako izboriti zlatnu medalju, a kamoli postati šampion. Čestitam šampionima, obitelji Sinković, osvajačima medalja i svima koji su sudjelovali na izložbi, a upućujem zahvalnost svim županijama kao institucijama, jer su prepoznale vrijednost bučinog ulja i u velikoj mjeri pružile podršku svojim proizvođačima da sa svojim uzorcima dođu na ovu izložbu – rekao je predsjednik Saveza Alpe – Adria i župan Radimir Čačić.

Napomenuo je da je ponosan na rad poljoprivrednika, na kvalitetu njihovih proizvoda i na rezultate koje postižu sa svojim 100 posto čistim bučinim uljima.

– Siguran sam da ćemo sljedećih godina imati još veći broj uzoraka te da će kvaliteta potvrđena svim ovim medaljama biti pretvorena u direktni profit i korist za svakog proizvođača. U niši bučinih ulja jesmo i možemo biti svjetski brend – poručio je župan Čačić.

Ocjenjivački sud je dodijelio ukupno 22 zlatne medalje, 104 srebrne i 23 brončane medalje.

Srebrnu medalju za djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) osvojio je OPG Mirko Lastavec iz Hrastovskog.

Osim srebrne medalje, u Ludbreg je stigla i zlatna medalja. U kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja zlatnu medalju osvojila je Učenička zadruga „Zdenček“ Srednje škole Ludbreg. 

Proglašen je i šampion izložbe, Uljara Sinković iz Krapinsko-zagorske županije koja je osvojila nagradu u iznosu od 2.000 eura.

3. međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbu bučinih ulja Republike Hrvatske organizirali su Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Zagrebačkom, Sisačko-moslavačkom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom, Virovitičko-podravskom, Vukovarsko-srijemskom, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Zagrebom, Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota te Udrugom poljoprivrednih proizvođača iz Mađarske.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content