);
Mak – sitno plavo i zdravo zrnce

Mak – sitno plavo i zdravo zrnce

Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao „hul gil“ tj. biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.
Mak je jednogodišnja biljka, a sjemenke koje konzumiramo potječu od vrste vrtni ili opijumski mak. Ova biljka ima bijeli ili svijetlo ljubičasti cvijet, a sazrijevanjem cvijeta ostaje tobolac ispunjen sjemenkama tamnoplave boje. Zrela makova glavica izvana je naborana, a unutar glavice nalazi se nekoliko odjeljaka koji sadrže stotine sjemenki. Mnogi i danas uživaju u čišćenju i sušenju domaćeg maka, a neke nas vežu uspomene na djetinjstvo kad smo mnogi kao djeca pomagali čistiti mak. Bio je to lijep i zanimljiv posao.
Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta, a poznat je i po mnogim ljekovitim svojstvima.
Okus makovih sjemenki je izuzetno ugodan i ukusan, a lako je dostupan i nije pretjerano skup.
Možda i ne znamo koliko je mak zapravo zdrav. U sitnom zrnu maka nalazi se mnoštvo minerala, a sadrži i vitamine grupe B. Minerali i vitamini ublažuju stres i razdražljivost te potiču koncentraciju i raspoloženje. Mak sadrži omega 3 masne kiseline koje podižu imunitet. U narodnoj medicini mak se koristio za dobivanje opijuma, koji su liječnici koristili za umirenje bolova, ali su ga nažalost i mnogi zloupotrebljavali. Mak koji se prodaje u dućanima ne sadrži alkaloide, jer je sjeme osušeno.
Poznate su nam mnoge slastice sa makom koje pravi makoljupci sigurno pripremaju, kao što su; makovnjača, bregovska pita, međimurska gibanica, štrukli sa tikvama i makom, torte i razni kolači.
Također sjemenkama maka možemo posipati peciva, pletenice ili perece, a tjestenina s makom može biti fini obrok. Mnogi se sjećaju delicije iz školske kuhinje od prije mnogo godina, kad su „pužići s makom“ bili prava poslastica. Jedina zamjerka maku je što treba paziti s osmijehom nakon jela.

Kolač od maka (starinski domaći recept gospođe Dragice)

Sastojci: 20 dag šećera, 10 dag masti, 10 dag maka,30 dag brašna, 2 dl mlijeka, 2 jaja, 1 prašak za pecivo.
Izmiksajte navedene sastojke, najprije šećer i jaja te dodajte postepeno ostalo, ispecite fini biskvit i uživajte u finom domaćem kolaču.

Štrukli sa tikvom i makom (recept nam je poslala Nikolina, a na ovaj način njena mama radi štrukle)
Sastojci za tijesto: 25 dag heljdinog brašna, 75 dag glatkog brašna, 12 žlica ulja, 8 dcl mlake vode, sol
Za nadjev: tikvice, mak, šećer i vrhnje
Zamijesite tijesto tako da bude glatko, ne smije se lijepiti za prste ni za posudu. Ostavite da odmara i malo pouljite. Razvlačite na pobrašnjenoj podlozi. Kad tijesto razvučete, lagano nakapajte s masti, te gore stavite naribane tikvice, mak, šećer i kiselo vrhnje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content