Mnoge žene kuhaju jer moraju, a djevojke uglavnom ne kuhaju jer ne moraju. Kako su božićni i novogodišnji blagdani pred vratima krenuli smo u potragu za idejom o blagdanskom ručku. I zamislite, pronašli smo djevojku koja ne mora kuhati, a uživa u kuhanju. Radi se o Ludbrežanki Maji Matijašec koja samostalno smišlja recepture za raznovrsna jela i nesebično ih dijeli s drugima na internetu. Naime, ova mlada radiologinja zaposlena u bolnici Tomislav Bardek u Koprivnici ima posebnu Facebook stranicu ‘Maja̍s Kitchen’. Osim toga na svome WordPress blogu istoga naziva objavljuje recepture nastale u ‘Majinoj kuhinji’ iz ljubavi prema kuhanju. Maja nas je rado ugostila u svome stanu kako bi našim čitateljima mogli iz prve ruke dočarati kako je pripremljena hrana prekrasno dekorirana, a vjerujte nam i nadasve ukusna.
-Po zanimanju sam inženjerka radiološke tehnologije i u svoje slobodno vrijeme obožavam kuhati. Za mene kuhanje nije samo osnovna ljudska potreba, ono na mene djeluje umirujuće i opuštajuće. Mislim da se i sa manjom količinom novaca mogu pripremiti zanimljiva i ukusna jela. Kao ideju za blagdanski ručak pripremila sam domaću paradajz juhu s noklicama, rolani lungić punjen špinatom i sirom omotan pancetom, salatu s bučinim uljem i jednostavni kolač s mandarinama. – rekla je Maja.
Maju je na kuhanje i na otvaranje bloga nagovorio njezin dečko Matija. Na njenom blogu je tridesetak recepata podijeljenih u tri grupe: ideje za doručak, ideje za ručak i slastice. Blog je odlično posjećen iako joj Matija preporuča da se više posveti objavama na Facebooku jer je kao medij interaktivniji.
-Po zanimanju sam informatičar i poslije radnog dana u Zagrebu jedva čekam da dođem kući na ručak koji je Maja pripremila. Gotovo svaki dan me iznenadi nekim novim jelom. Ujutro ne jedemo već najčešće nosimo na posao npr. sendvič s integralnim tostom, domaćim sirom kupljenim na gradskoj tržnici te šunkom. Za gablec nosimo ono što je ostalo od prošlodnevnog ručka jer ručamo tek u 17 sati, a poslije 18 sati ne jedemo više ništa. Vrijeme poslije 18 sati rezervirano je za jednosatnu šetnju gradom. – rekao je Matija.
Osim kretanja za održavanje idealne tjelesne težine važno je smanjiti unos kruha u organizam te izbjegavati slatko.
-Kruh je vrlo rijetko na našem meniju jer smo se jednostavno odvikli od konzumiranja te namirnice. Inače volimo kad je hrana malo ‘zaljučena’, a sve ostale začine koristim u umjerenim količinama pa tako i sol jer nesoljena hrana nije toliko ukusna. Volim kuhati od malih nogu, a puno toga sam naučila od mame i bake. – pojasnila je Maja.
Za kraj gastro druženja s Majom citirajmo jednu poznatu izreku s njezinog bloga: ‘Ništa ne spaja ljude tako jako kao dobra hrana’. A sada brzo na Majin blog po recept za brzu večeru od toplih tortilja, po recept za lignje u pećnici s krumpirom ili po nešto treće. I na samome kraju sigurno ste i sami zaključili da je bolje biti s Majom na ručku nego kod Maje na radiološkom snimanju. Želimo vam puno zdravlja u Novoj godini. Uživajte u kuhanju kao što uživa i naša Maja. Ne, nismo još gotovi. Na Majinoj Fejs stranici piše: ‘Volim kuhati s vinom, a ponekad ga čak dodam i u jelo’. Živjeli!
ROLANI SVINJSKI FILE PUNJEN ŠPINATOM I RICOTTOM OMOTAN PANCETOM
SASTOJCI:
- 1 lungić (oko 650 g)
- 200-250 g špinata
- 1 režanj češnjaka
- 100 g ricotte
- 100 g parmezana
- 150 g pancete
- sol
- papar
- ulje
PRIPREMA:
- Lungić očistite od masnoća.
- Razrežite ga po dužini tako da dobijete veliki odrezak.
- Budite oprezni da ga ne prepolovite.
- Pokrijte ga plastičnom folijom i istanjite batom.
- Na maslinovom ulju kratko popržite češnjak, dodajte špinat i pirjajte ga dok ne povene.
- Špinat potom ocijedite i grubo nasjeckajte te u zdjeli pomiješajte s ricottom i naribanim parmezanom, možete po želji dodati malo Vegete i papra.
- Razrezani lungić s gornje strane lagano posolite i popaprite pa premažite smjesom od špinata i sira te čvrsto zarolajte.
- Bočne krajeve “zagurajte” prema unutra kako vam smjesa ne bi curila sa strane.
- Nakon toga na radnu površinu posložite kriške pancete jednu pored druge, dužine lungića i tako da im se bočne stranice preklapaju.
- Položite zarolani lungić na sredinu tako da vam je spoj na mesu s donje strane pa oko njega zamotajte kriške pancete.
- Potom ga okrenite tako da su spojevi slanine s donje strane.
- Lungić malo pričvrsite čačkalicama kako se ne bi raspao.
- Stavite u posudu za pečenje papir za pečenje i u nju položite zamotani lungić tako da su spojevi slanine s donje strane. Pecite u pećnici 45 minuta na 190°C.
- Poslužite narezano na medaljone debljine oko 2 centimetra.
- Ovo jelo odlično paše uz pečeno povrće i šampinjone te puuuunoooo zelene salate.
- Dobar tek! ♡