);
LUMEN: U sklopu projekta nastao eko-mural na Otoku mladosti

LUMEN: U sklopu projekta nastao eko-mural na Otoku mladosti

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) je uspješno provela međunarodni ERAMSUS+ projekt. Razmjena mladih ECOArt od 8. do 15. listopada u Ludbregu je okupila je 30 mladih u pratnji voditelja iz 6 država – Hrvatske, Italije, Španjolske, Bugarske, Rumunjske i Portugala.

Glavna tema ove razmjene mladih bila je promocija zaštite okoliša kroz umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode mladi su učili i raspravljali o najvažnijim problemima zaštite okoliša koje postoje u njihovim zemljama i cijeloj Europi. Sudionici su naučili kako mladi (kao pojedinci i kao skupina) mogu utjecati na poboljšanje stanja u okolišu te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost.

Ciljevi projekta bili su poticati mlade na bolje razumijevanje ekologije i zaštite okoliša, pozitivno utjecati na ruralni i urbani prostor te razvijati interkulturalni dijaloga među mladima iz 6 različitih zemalja, kroz aktivnosti temeljene na neformalnom obrazovanju. Uz predstavljanje ekoloških problema i rješenja u njihovim državama sudionici su predložili način za promociju ekološke svijesti u javnosti te izradili kreativne i umjetničke ekološke poruke.

Cjelokupni projekt usmjeren je društvenom uključivanju mladih pod prijetnjom socijalne isključenosti, odnosno mladih s manje mogućnosti. Samim projektom Lumen je zajedno s partnerskim organizacijama povećao aktivnosti mladih u lokalnoj zajednici te potaknuo razvoj kreativnosti i samopouzdanja svih sudionika. Direktan rezultat projekta je eko-mural kod Otoka mladosti, nedaleko od centra grada, kojeg su sudionici sami osmislili i realizirali.

Sve korištene metode tijekom razmjene mladih temelje se na neformalnom obrazovanju čiji su principi grupni rad, rasprave, interkulturalne radionice, team building i aktivnosti izgradnje povjerenja te kreativne likovne radionice, studijske posjete i slično.

Tijekom projekta sudionici su upoznali hrvatske ulične umjetnike te posjetili udrugu FUNK i Street art Festival u Koprivnici. Za vrijeme cijelog projekta sigurnost sudionika je bila na prvom mjestu, te su poštivane sve preporuke Stožera civilne zaštite, a dio sudionika je prije i poslije aktivnosti testiran na COVID-19.

Foto: LUMEN

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content