Nakon duge pauze zbog globalne pandemije, Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) počela je daljnju provedbu međunarodnih ERASMUS+ projekata u području mladih. U posljednja tri mjeseca članovi udruge sudjelovali su na partnerskim projektima u Albaniji, Bugarskoj, Italiji i Njemačkoj, a uskoro će početi s provedbom vlastitih odobrenih projekata.

Prvi implementirani projekt bit će Razmjena mladih „Food4Good“. Ovaj projekt je bio odobren na 2. roku 2020. godine, ali je aktivnost odgođena sve do rujna ove godine. Tijekom aktivnosti projekta, od 6. do 13. rujna mladi iz Ludbrega će zajedno s još 36 sudionika iz 6 država zajednički pripremati zdravu hranu, a rezultat projekta bit će kuharica sa zajedničkim europskim jelima. Ovaj LUMEN-ov projekt će se održati na otoku Čiovu, a osim mladih ludbrežanaca sudjelovat će još mladi iz Armenije, Ukrajine, Gruzije, Španjolske, Rumunjske i Turske.
Nakon završetka aktivnosti koje su kasnile Lumenovci će početi s provedbom aktivnosti u sklopu akreditacije za sedmogodišnje razdoblje programa ERASMUS+. Naime, na prvom natječajnom roku novog ERASMUS+ programskog razdoblja u području mladih udruzi LUMEN je sa 93/100 bodova odobrena ERASMUS+ akreditacija za razdoblje 2021-2027. Kao akreditirana organizacija, LUMEN će imati pristup pojednostavljenom i automatiziranom financiranju za 25 aktivnosti kroz idućih sedam godina programa te je za iduće tri aktivnosti u prvih 15 mjeseci provedbe udruzi LUMEN odobreno 80.320 €.

Prva aktivnost u sklopu akreditacije bit će Razmjena mladih „mPowerArt“ koja će se održati u Ludbregu od 11. do 17. listopada. Na ovoj aktivnosti sudjelovat će 36 mladih iz 6 država – Hrvatske, Srbije, Njemačke, Latvije, Turske i Grčke. Glavna tema ove razmjene mladih bit će uključenost mladih s manje mogućnosti kroz uličnu umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode mladi će učiti i raspravljati o problemima koji postoje u njihovim zemljama i cijeloj Europi. Sudionici će naučiti kako mladi (kao pojedinci i kao skupina) mogu utjecati na uključenost marginaliziranih skupina te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost.