Kada je krenula na put u Indiju, zaljubljenica u putovanja, Ludbrežanka Vesna Ploh ni slutila nije koliko će težak i izazovan biti povratak. Naime zbog situacije koja je zadesila cijeli svijet s još četrdesetak Hrvata zapela je u Indiji zbog prekida zračnog prometa. Zajedno s njom, u istom hotelu našlo se još troje Hrvata koji su uprli zajedničke snage kako bi se uspjeli vratiti u domovinu. Prva prilika bila je da se ukrcaju u zrakoplov za Istanbul no nakon kratkog vrludanja po pisti zrakoplov se naprosto okrenuo natrag i bez objašnjenja naši su putnici izbačeni u aerodromsku zgradu u New Delhiju i tada je krenulo čekanje. Potom se pružila prilika za ukrcaj u avion s Nijemcima no ispostavilo se da je popunjen, odnosno uspjeli su primiti samo jednu osobu. Dane su kratili u hotelu u blizini aerodroma jer su im Indijci savjetovali da se ne udaljavaju previše.
– Tamo je na snazi policijski sat, sve je zatvoreno i jedva smo uspjeli kupiti hranu i piće. Imate osjećaj da se Indijci boje nas Europljana u trenutnoj situaciji jer smatraju da smo im mi donijeli virus pa su izbjegavali svaki kontakt s nama – kaže nam Vesna.
Kroz cjelokupnu situaciju od velike im je pomoći bila hrvatska ambasada s kojom su stalno bili u kontaktu, posebno im je pomagao Daniel Riđički koji je na sve moguće načine pokušavao pronaći slobodan let. Nakon nekoliko dana tjeskobe u kojima im je pomogla jedino spoznaja da nisu sami u toj situaciji nekolicina njih uspjela se vratiti kući. Uz hotelu u kojem je boravila našlo se četvero Hrvata, dva Crnogorca i Makedonka koji još uvijek čekaju povratak kućama.
– Čekali smo let za Bugarsku. Sljedeći pokušaj bio je prošlog utorka, ali je let odgođen jer Indijci nisu dali dozvolu, pa su nam rekli u srijedu. Na aerodrom smo morali pješke oko 11h jer je cijeli Delhi bio blokiran. Prošli kontrole, dobili boarding pass i čekali. Na kraju prije polijetanja su rekli da je let otkazan. Cijelo to vrijeme proveli smo bez hrane i vode jer na aerodromu je sve zatvorena. Uskočila nam je ukrajinska ambasada koja ih je nahranila – kaže Vesna. Razočarani su se vratili u hotel oko 2 sati iza ponoći. Potom je u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz ambasade stigao poziv da se svi hitno jave u njemačku ambasadu. – Vlasnik hotela nas je svih 14 besplatno vozio do ambasade jer je imao dozvolu. U ambasadi smo proveli cijeli dan, nakon kontrola napokon smo krenuli navečer na aerodrom. U 2h u noći smo poletjeli Lufthansinim letom za Frankfurt, a potom iz Frankfurta za Zagreb. – kaže Vesna te dodaje da je u Indiji ostalo još 50, a možda i više Hrvata. Raštrkani su diljem zemlje i problem je stići do New Delhija jer je cijela zemlja blokirana i nema prijevoza. – Bila sam među sretnicima koji su se uspjeli vratiti – zaključuje Vesna koja dane poslije povratka provodi u samoizolaciji, a to vrijeme iskoristit će za pisanje novih putopisa. Uostalom, iza nje je prava avantura.