);
Ludbrežanima predstavljeno 46. izdanje Podravskog zbornik

Ludbrežanima predstavljeno 46. izdanje Podravskog zbornik

Iako je navedeno izdanje iz tiska izašlo još početkom studenog prošle godine, zbog svima poznate epidemiološke situacije njegovo predstavljanje u Ludbregu bilo je prolongirano sve do zadnjeg dana kolovoza ove godine.

S obzirom na to da se radi o vrlo vrijednom zborniku koji se, tijekom godina izlaženja, dotakao gotovo svih aspekta ljudskog djelovanja na području naše Podravine, za razgovor o njemu nikad nije kasno.

-Dao sam si truda pa sam malo pobrojao koliko radova je do sada objavljeno u ovim godinama izlaženja zbornika. Došao sam do brojke od oko 1520 različitih stručnih, znanstvenih, književnih, literarnih naslova što je jedan impozantan broj. – istaknuo je Stjepan Stjepić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’ prilikom predstavljanja zbornika radova koje se u suradnji s Muzejom grada Koprivnice održalo u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

Stjepan Stjepić

I ove je godine u Podravski zbornik ušlo po 12 članaka i 12 priloga, omjer radova koji se već nekoliko puta pojavio u posljednjim brojevima popunjavajući publikaciju od preko 300 stranica.

– Napravljeno je 800 primjeraka kao i prošle godine. Svake godine nastojimo pokriti sve regije naše Podravine, jer je upravo Podravski zbornik jedina preostala publikacija tog tipa u Hrvatskoj. Zahvaljujem se Ludbrežanima što prate naš rad. Ludbreg je uvijek bio dio Podravine, stoga će i u Podravskom zborniku uvijek biti dio posvećen ludbreškim pričama i temama. – istaknuo je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice te urednik Podravskog zbornika.

Robert Čimin

O sadržaju Zbornika govorila je izvršna urednica Vesna Peršić Kovač. – Osnovna poveznica interdisciplinarnom pristupu u Zborniku je regionalno područje koje pokriva, a odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače. Kako bi svoje mjesto u ovom godišnjaku Muzeja grada Koprivnice koji redovito izlazi još od 1975. godine pronašli autori različitih afiniteta i mogućnosti, Zbornik je podijeljen na tri cjeline. Prvu čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena prilozima – kraćim popularnim radovima koji mogu biti ilustrirani manjim brojem slikovnih priloga, a treću čine književni prilozi. Stalne rubrike u Zborniku su još i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini te Podravske kronike koje bilježe zanimljivosti i važna društvena zbivanja tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim općinama – kazala je Peršić Kovač.

Vesna Peršić Kovač

Među radovima nalaze se i tri posvećena temama ludbreškog kraja.

Rad povjesničara i člana uredništva Zbornika Milivoja Dretara ‘Ludbreg u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata’ posvećen je 80. godišnjici završetka najvećeg sukoba u povijesti čovječanstva i događajima na širem ludbreškom području 1945. godine. Marko Vitez autor je rada ‘Franjo Kajfež, podravski kralj apaurina’. Riječ je o poznatom farmaceutu, meceni i političaru rođenom 1936. u obližnjem Martijancu. Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja krapinskih neandertalaca, u radu ‘Palentološki nalazi Podravine’ osvrnuo se na tragove najstarije ludbreške prošlosti, doba kada su ovdje obitavala krda divljih goveda, bizona i mamuta, a čije ostatke i danas možemo pronaći.

Napomeni još kako je književne priloge ovog izdanja po prvi puta uredila Lidija Novosel, profesorica hrvatskog jezika iz Ludbrega.

Lidija Novosel

U programu predstavljanja sudjelovala je i viša kustosica Helena Kušenić koja je Ludbrežane upoznala s radom Ivana Večenaja kojem je u povodu 100. obljetnice rođenja posvećena i naslovnica Zbornika, te Aleksandar Horvat koji je interpretirao nekoliko književnih priloga po odabiru profesorice Lidije Novosel.

Već spomenuti povjesničar i člana uredništva Zbornika Milivoja Dretara koji je ujedno i vodio predstavljanje za kraj je dodao kako je ovogodišnje 47. izdanje Podravskom zbornika već u svojoj završnoj fazi i da možemo očekivati još više radova koji uključuju Ludbreg. Do tada, ukoliko još niste, istražite 46. izdanje. Potražiti ga možete u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Mladen Kerstner’.

Milivoj Dretar
error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content