);
Ludbrežanima predstavljena prva zbirka poezije Ljiljane Vuglač

Ludbrežanima predstavljena prva zbirka poezije Ljiljane Vuglač

Osebujno zdanje ludbreškog dvorca Batthyany još se jednom dokazalo kao idilična kulisa poetsko glazbenih večeri u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner. Ovoga puta njegovom svečanom dvoranom prožimali su se stihovi iz prve zbirke pjesama novinarke i glavne urednice Radija Megaton, Ljiljane Vuglač.

Riječ je o zbirci koja nosi naziv ‘Mušmule je okitio snijeg’, a koja je ujedno i njezin književni prvijenac.

Ljiljana Vuglač poeziju piše već više od 30-ak godina. Još kao osnovnoškolka uključivala se u školske literarne sekcije pišući uglavnom poeziju i prozu na standardu, no ivanečki pjesnik Franjo Hrg ju potiče i na pisanje na kajkavskom jeziku. Dosad je za kajkavsko stvaralaštvo više puta nagrađivana. Pjesnički su joj radovi zapaženi i objavljivani u zbornicima književnih natječaja održanima u Ivancu, Svetom Ivanu Zelini, Ludbregu, Krapini, Mariji Bistrici, Varaždinu, Vrbovcu, Gornjoj Stubici i Gornjem Mihaljevcu. Rado se odaziva na pjesničke večeri u organizaciji Udruge „Ritam Misli” iz Varaždina i „Varaždinskog književnog društva”. Aktivno je uključena u rad neformalnog „Ivanečkog pjesničkog kruga”, a posebno u pjesničku inicijativu „Kolovrat riječi”.

Zbirka poezije ‘Mušmule je okitio snijeg’ koja je jučer predstavljena Ludbrežanima sastoji se od šezdeset pjesama ljubavne tematike pisanih na standardu.

– Ovo je moja prva zbirka poezije i još je k tome ljubavna. Osjećam se uzbuđeno i čak u nevjerici doživljavam i proživljavam svaku promociju. Veliki je to događaj za osobu, posebice kad dođe u te neke zrelije godine kada pokušava nešto ostaviti iza sebe. Smatram da je ono najveće što možemo ostaviti drugome upravo pisana riječ. – objašnjava autorice i dodaje kako se osjeća i pomalo ‘ogoljeno’. – Kada pišeš o ljubavi, kada otkrivaš neke svoje skrivene osjećaje i sklonosti i kad to netko čita mislim da je taj osjećaj ogoljenosti zapravo nezaobilazan. –

U ovoj zbirci poezije autorica ne opisuje samo partnersku ljubav već i onu bratsko-sestrinsku, zatim ljubav između roditelje i djeteta, ljubav prema prirodi…

– Kao ljudi predodređeni smo da volimo. Da volimo prije svega osobe s kojima živimo ili koje nas na neki način oblikuju, da volimo životinje, biljke.. Postoje razne vrste ljubavi i o njima treba progovarati. Ljubav ne smijemo smatrati kao nešto što se podrazumijeva već se za nju konstantno moramo ‘boriti’ i njegovati je. – kaže Ljiljana Vuglač koja voli upotrebljavati motive koji su rijetki u pjesmama što je zapravo vidljivo i u naslovu ove zbirke.

-Rekao mi je moj muž: Zašto mušmule? Zašto nisu kruške, jabuke ili šljive? – kroz smijeh govori autorica. – Pjesma ‘Mušmule je okitio snijeg’ dobila je nagradu na ovogodišnjem ljubavnom recitalu ‘Željko Boc’ i to je bio onaj poticaj koji mi je trebao da se ohrabrim i objavim zbirku stoga je nekako bilo logično da će upravo taj naslov biti i naslov cijele zbirke. – objašnjava Ljiljana koja je, kako ističe recenzentica dr. Đurđica Garvanović Porobija ‘izbjegla zamke banalnosti i patetičnosti te je slijedeći provjerene književne uzorke, posebice provjerene autore svjetske i hrvatske književnosti, uspjela ostvariti i stanoviti samosvojni odmak koji tom tekstu pridaje izvornost i osebujnost. Osviještenost o pisanju ljubavnih pjesama razvidna je u svim stilskim registrima koji se daju u njima prepoznati – od ditirampskih koji slave život izjednačen s ljubavlju, pa do elegičnih, sjetnih, strastvenih i onih koje uobličavaju osjećaje poraza, slomljenosti i ljubavne boli, ili pak refleksije o ljubavi’.

U programu predstavljanja sudjelovala je moderatorica Edita Kutnjak-Zlatar, glazbena gošća Neda Njegač te čitači Slađana Benkus, Snježana Hranić i Đuka Kokanović. Nekoliko stihova pročitao je i Stjepan Gradečak. Za kraj dodajmo kako se ovaj program održao u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content