Dvorac Batthyany večeras je bio mjesto susreta Ludbrežana i Koprivničanaca. Naime, u sklopu programa ‘Ludbreg petkom’ održano je predstavljanje zbornika i otvorenje izložbe Kulturno-umjetničkog društva ‘Podravka’ Koprivnica.

‘Srce na dlanu’

U prvom dijelu programa predstavljen je zbornik radova koji nosi naziv ‘Srce na dlanu’. Riječ je o jedanaestom takvom zborniku radova članova koji je nastao zajedničkom suradnjom Likovne i Literarne sekcije KUD-a.

Likovnjaci i literati su i do sada surađivali u prethodnim zbornicima, tako da iznimka nije bio ni ovaj. Koncipiran je tako da je izabrano po 5 pjesama svakog autora, a članovi Likovne sekcija su imali zadatak nacrtati crteže prema jednoj pjesmi za svakog autora. Crteži su crtani olovkom, tušem, pastelama. Većina predstavlja rodni kraj i prizore iz života naših ljudi. Što se tiče naslovnice ona je slikana prema naslovu zbirke “Srce na dlanu”, a naslikao ju je Zlatko Kolarek, član likovne sekcija.otkriva urednica zbornika i predsjednica KUD-a Vesna Martinjak.

U zborniku je uvršteno ukupno 90 pjesama 18-ero autora te 41 crtež 13-ero umjetnika.

– Unatoč individualnosti svakog autora postoji jedna točka u kojoj se svi pronalazimo, a to je ljubav – prema rodnom kraju, te ljudima s kojima se tu svakodnevno susrećemo, kao i intimnim osjećajima koji su vrlo tiho izrečeni. Za nas autore „Srce na dlanu“ simbolizira zajedništvo i pripadanje istom umjetničkom krugu onih stvaratelja koji imaju vrlo blisko nadahnuće, a ljubav se je i u ovom slučaju pokazala kao vječna inspiracija. – otkriva Domagoj Švabek, voditelj Literarne sekcije KUD-a.

Po završetku predstavljanja KUD ‘Podravka’ Koprivnica podijelio je 5 primjeraka zbornika ludbreškoj publici i to nasumičnim odabirom, izvlačenje papirića.

Svi ostali zainteresirani Zbornik mogu pronaći u digitalnom obliku na internetskoj stranici KUD-a Podravka te na njihovu YouTube kanalu na kojemu je dostupna virtualna promocija.

Spomenimo još kako je program predstavljanja svojoj interpretacijom pjesama iz Zbornika uveličala Ana Jakopanec koja je i sama autorica pjesama i članica KUD.

Izložba Likovne sekcije ‘Podravka 72’

Izrasla sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao izraz želje tadašnjih slikara i kipara zaposlenih u Podravki da zajedničkim djelovanjem promiču svoje talente, doprinesu razvoju kulturnog amaterizma te promociji Podravke, Likovna sekcija ‘Podravka 72’ više od četiri desetljeća oplemenjuje kulturnu svakodnevicu Koprivnice, Podravine i Hrvatske.

– Likovna sekcija ‘Podravka 72’ jedan je od osnivača KUD-a Podravka, a dodatnu vrijednost dalo joj je otvaranje prema umjetnicima koji nisu zaposleni u Podravki. U proteklih 49 godina Likovna sekcija je organizirala više od 200 različitih izložbi širom Hrvatske, te nekoliko međunarodnih izložbi. Od najistaknutijih možemo izdvojiti one u Splitu, Petrinji, Sisku, Ptuju, Mariboru, Varaždinu, Opatiji, Lendavi, Tuzli, Zagrebu… – kaže predsjednica KUD-a Vesna Martinjak koja se i sama bavi slikarstvom.

Likovna sekcija ludbreškoj se publici predstavlja s 25 radova naslikanih raznim stilovima.

-Ima realizma, klasične naive i apstrakcije. Tehnike su većinom ulje ili akril na platnu te akvarel, dok su neki autori platno odlučili zamijeniti kartonom i lesonitom. Istaknuta je i jedna fotografija, slika rezbarena u drvu, te skulptura u drvu. Pošto priželjkujemo proljeće i toplije dane zelenilo je najzastupljenije. Podravski pejzaži, cvijeće, buđenje prirode te prostor koji nas okružuje u drago nam godišnje doba motivi su kojima smo se najviše posvetili. – otkriva Vesna Martinjak.

Izložbu je otvorio ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’, Branko Dijanošić. – Drago mi je da nakon dugo vremena kod nas ponovno gostuje KUD ‘Podravka’ Koprivnica i nadam se da će se naša suradnja nastaviti možda kroz neke buduće projekte. – poručio je prilikom otvorenja izložbe.


O KUD-u ‘Podravka’ Koprivnica

Kulturno umjetničko društvo „Podravka“ djeluje i stvara u Koprivnici od 1981. godine, kada je kompanija Podravka odlučila da amaterstvo stvaralaštvo i kreativnost svojih zaposlenika podupre i kroz jedinstvenu asocijaciju koja će okupljati slikare, pjesnike, glazbenike, pjevače. U skoro četiri desetljeća uspješnog rada KUD Podravka je mjesto okupljanja nekoliko stotina zaljubljenika u lijepu riječ, note, slikarstvo i kiparstvo koji su obogatili kulturni život ne samo kompanije sa srcem, nego i grada.

U sastavu KUD-a Podravka trenutno djeluju Ženski vokalni sastav ( preteča mu je bio Mješoviti pjevački zbor), Likovna i Literarna sekcija, te Tamburaški orkestar ( sekcija u mirovanju). KUD „Podravka“ broji osamdesetak aktivnih članova, iz različitih radnih, životnih i dobnih skupina. Svim članovima cilj je družiti se uz pjesmu, svirku, recitaciju, ne žaleći uloženo vrijeme i trud.

Najveća nagrada im je pljesak nakon koncerta, izložbe ili recitacije.

KUD i njegove sekcije nagrađeni su brojnim priznanjima između ostalog Plaketom Grada Koprivnice, Plaketom Koprivničko-križevačke županije i Poveljom hrvatskog sabora kulture.