);
Ludbreškoj publici predstavljen 47. Podravski zbornik

Ludbreškoj publici predstavljen 47. Podravski zbornik

Početkom studenoga 2021. svjetlo dana ugledao je novi 47. po redu Podravski zbornik, dugogodišnja publikacija Muzeja grada Koprivnice koji kontinuirano izlazi od 1975. godine. U njegovoj pripremi sudjeluje velik broj stalnih ili povremenih suradnika. Članova uredništva i glavnih urednika.

Podravski zbornik pokriva regionalno područje Podravine od Pitomače do Ludbrega, okuplja brojne autore koji svojim radovima obrađuju različite teme i područja, pružajući na taj način korisne informacije velikom krugu zainteresiranih čitatelja i korisnika.

Njegovo predstavljanje ludbreškoj publici, zbog svima znane epidemiološke situacije, održano je tek jučer, 24. ožujka, u vijećnici Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’. U predstavljanju je sudjelovala izvršna urednica i etnologinja Vesna Peršić Kovač, te članovi uredništva prof. Milivoj Dretar i prof. Lidija Novosel.

– Ovogodišnji zbornik koji je tiskan u 800 primjeraka donosi 10 članaka, 14 priloga, predstavlja radove troje književnika, a na kraju se nalazi udomaćeno Podravsko nakladništvo i Podravske kronike. Iako zbornik nikad nije posvećen konkretnoj osobi ili samo jednoj temi, znakovita je fotografija na naslovnici, koja u ovom izdanju prikazuje kipara Ivana Sabolića kojemu se ove godine obilježava stota godišnjica rođenja i koji je svojim djelovanjem obilježio umjetnički rad, ne samo Peteranca i Koprivnice, već Podravine, ali i Hrvatske. – istaknula je izvršna urednica koja je potom prisutnima ukratko prezentirala sadržaj samog zbornika.

O Ludbregu i ludbreškom kraju dosad je ispisano na stotine stranica, a iznimka nije bio ni ovaj broj.

Ludbreški kraj zastupljen je s tri članka. Dr. Dragan Damjanović pozabavio se vrijednim ikonostasom u pravoslavnoj crkvi svete Petke u Bolfanu. Ikonostas je izmješten iz objekta za koji je prvotno izrađen i završio je na sasvim drugom kraju Hrvatske. No, za njega je to sretna okolnost jer je ostao sačuvan i obogaćuje kulturnu baštinu ludbreškog područja.

Dr. Irena Galić Bešker iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice pronašla je knjižnicu obitelji Patačić koja je do 19. stoljeća bila u dvorcu Martijanec. – Obiteljska knjižnica obitelji Patačić sastoji se od vrlo zanimljivih knjižica. Ona je sakupljana generacijama i postupno je uklopljen u knjižnični fond. Kada sam počela istraživati ustanovila sam da je sačuvana gotovo u cijelosti. – kazala je prilikom predstavljanja ove teme ludbreškoj publici.

Profesor Milivoj Dretar intervjuirao je grofa Nikolausa Draškovića o stanju dvorca na Velikom Bukovcu i planovima obnove. – Velikobukovečko gospodarstvo stoljećima je slovilo kao uzorno uređeni posjed, a grofovi Drašković cijenjeni su kao dobročinitelji. U Velikom Bukovcu sagradili su obiteljski dvorac te župnu crkvu sv. Franje Asiškog. Posjed je agrarnom reformom bitno smanjen nakon Prvog svjetskog rata, a već tijekom Drugog svjetskog rata ne funkcionira kao prije. U jeku rata, zadnji vlasnik grof Pavao sa suprugom Elizom i djecom napušta Bukovec i nikad se više nije vratio u Hrvatsku. Dvorac je opljačkan, a posjed je preuzela država. Tek 1992. godine tadašnja Općina Ludbreg vratila je dvorac u Velikom Bukovcu Draškovićima. Bio je to prvi dvorac u Hrvatskoj vraćen nekom predratnom vlasniku. Današnji vlasnik je grof Nikolaus Drašković kojem je prebivalište u Austriji, ali često dolazi u Hrvatsku. – ispričao je Milivoj Dretar, a što mu je grof Drašković kazao o obnovi dvorca doznajte u Podravskom zborniku.

Izlaganje o svojoj temi ludbreškoj je publici održao i profesor kemije i biologije Mišo Rašan iz Prelog. Govorio je o europskim dabrovima koji su česti stanovnici starog rukavca rijeke Drave.

– Sve se više ljudi kod nas žali na te europske dabrove, da su se prenamnožili, da čine štetu i tako dalje. Međutim treba si postaviti pitanje tko je zapravo kome oduzeo teritorij i stanište? – istaknuo je između ostalog.

Ludbreg je ovog puta zastupljen i u književnim prilozima.

U književnim prilozima objavljen je rad ludbreškog autora Aleksandra Horvata. Radi se o eseju s putopisnim i pripovjedačkim elementima zavičajne tematike. O književnim prilozima govorila je urednica prof. Lidija Novosel.

– Moj zadatak je zapravo pratiti lokalno recentno stvaralaštvo, pronaći autore i napraviti stručnu procjenu i odabrati ono što bi bilo pogodno za objavi. Nit vodilja je propagirati ono autentično, ono lokalno. Politika uredništva je da se ne zanemari one već renomirane autor, ali i da se uvijek da prilika mladim snagama, da se pojave svježa imena. U ovom zborniku predstavljena su tri autora i drago mi je da je jedan od njih baš iz Ludbrega. – poručila je.

Spomenimo i kako su u predstavljanju sudjelovali i učenici OGŠ Ludbreg, Daria Rusak, Marija Havaić i Marcel Dodlek koji su prisutne počastili s dvije glazbene izvedbe, te Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat kao interpretatori književnih priloga.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content