Dvorac Batthyany na nekoliko se dana vratio u prošlost i dobio svoje stanare – grofove i to zahvaljujući Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner. Naime, u njenoj organizaciji održana je već svima poznata manifestacija „Čitajmo grofovski“ koja je trajala od 8. do 10. studenog. Riječ je projektu koji se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a zadaća mu je pokazati djeci, ali i starijima kako se nekad družilo s knjigom. Za to su ovoga puta bili zaduženi djelatnici i volonteri knjižnice te brojni gosti koji su u renesansnim nošnjama čitali priče iz prošlosti.

– Projekt provodimo već petu godinu s ciljem promoviranja knjiga. U programu se čitaju i pričaju bajke za najmlađe. Djeci je to zanimljivo jer imaju mogućnost ući u unutrašnjost dvorca Batthyany što do sada možda nisu imala prilike. Drugu godinu zaredom održava se i program koji je posvećen srednjoškolcima gdje pokušavamo dočarati neke od naših renesansnih autora. U goste pozivamo umjetnike koji sviraju na renesansnim glazbalima i glumce koji recitiraju stihove renesansnih pisaca na izvornom jeziku 15. i 16. stoljeća. Na taj način učenici dobivaju priliku da se odmaknu od onog tradicionalnog proučavanja literature u školi i knjigu dožive na jedna drugačiji način. – kaže ravnateljica gradske knjižnice Edita Kutnjak-Zlatar.

Prvog dana održavanja manifestacije vrtićarci i učenici 2. razreda Osnovne škole Ludbreg u prijepodnevnim su satima imali priliku družit se sa grofovima Batthyany te groficom Lujzom Erdödy iz Novog Marofa. – Grofica Lujza jako je voljela i brinula se o ovako malenoj dječici kao što ste vi. Imala je četvero djece koja su, nažalost, radi bolesti umrla. Nakon toga grofica je svoj život odlučila posvetiti brizi za svu potrebitu djecu. – kratko je svoj lik predstavila dvojnica grofice Dubravka Baneković, nakon čega je krenula sa čitanjem priče „Elzin anđeo“ i „Magda“. Rasprave i pitanja na kraju priče nije nedostajalo, a grofica se kao i obično pobrinula da djeca ne odu gladna pa im podijelila malene kruščiće.

Nešto kasnije istog dana priređen je i program za srednjoškolce naziva „Od pravog ljepše“ koji je održan po pokroviteljstvom Ministarstva kulture. U gostima su bili glumac Zoran Kelava i glazbenik Igor Paro koji su priredili recital renesansnog pjesništva uz odgovarajuću pratnju lutnje. Kazivali su se stihovi poznatih renesansnih pjesnika poput Marka Marulića, Šiška Mančetića, Hanibala Lucića, Petra Hektorovića i drugih.

Idućeg dana glavni akteri bili su glumci zagrebačkog teatra Poco Loco koji su učenicima 1. razreda Osnovne škole Ludbreg i štićenicima udruge Ludbreško sunce dramski dočarali priču o djedu i njegovoj GMO repi.

Petak je pak bio rezerviran za program pod nazivom „Dober večer, gospon grof“ koji je namijenjen odraslima. -„Dober večer, gospon grof“ održavamo već treću godinu i ideja je da u sklopu tog programa predstavimo jednog kajkavskog stihoklepca, pjesnika ili pjesnikinju iz našega kraja. – kaže ravnateljica. Ove je godine to bio pjesnik Darko Foder iz Ivanca sa kojim je kao glazbena pratnja gostovao cimbalist Andrija Maronić. Posjetitelji su imali priliku slušati stihove na izvornom ivanečkom kajkavskom uz opuštajuće zvukove cimbala te šaljive voditelje Aleksandra Horvata i Đurđe Kokanović.

Nakon programa slijedilo je proglašenje najčitača u 2017. godini. Na odjelu za odrasle najviše knjiga pročitala je Božica Ivanuša (112), a na odjelu za djecu Ilona Rak (44). Od srednjoškolaca najviše knjiga pročitala je Viktorija Hadari (51). Priznanja su im podijelili, kako i priliči, grof i grofica Batthyany.