);
Ludbreški vatrogasci puštanjem sirena obilježili Dan svetog Florijana, svog zaštitnika

Ludbreški vatrogasci puštanjem sirena obilježili Dan svetog Florijana, svog zaštitnika

Hrvatski vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, povezani preko Vatrogasnih zajednica županija u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu danas slave Dan vatrogastva Republike Hrvatske i Dan svetog Florijana, svog zaštitnika.

 

U obilježavanje su se uključili i članovi DVD-a Ludbreg koji su u 8:30 oglasili sirene na svojim vatrogasnim vozilima u trajanju od 1 minute, a pridružio im se i gradonačelnik Dubravko Bilić.

 

-Svim kolegicama i kolegama čestitamo Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogasaca Republike Hrvatske. – poručili su.

 

Čestitku je vatrogascima diljem Hrvatske uputio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

 

– Iako naš dan nećemo ni ove godine proslaviti na tradicionalan način, ovo je prilika da se sjetimo svega što sveti Florijan predstavlja. Njegovo svjesno žrtvovanje za bližnje koji se nisu odrekli svojih uvjerenja, riječi koje je izgovorio krvniku „Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj“, žive u svima nama, u svakom trenutku kad ostavljamo svoje obitelji i odlazimo pomoći drugome, svjesni opasnosti koje naše plemenito zanimanje nosi. Odlučnost, hrabrost i ljubav prema bližnjima pokazali ste nebrojeno puta. No, razdoblje koje je iza nas, ušlo je u hrvatsku vatrogasnu povijest s novim izazovima kojima ste se prilagodili zahvaljujući sposobnosti, znanju, ali i ljubavi prema svakom čovjeku. Stoga, budite ponosni na svaki trenutak proveden u našoj plemenitoj vatrogasnoj obitelji. – poručio je.

 

 

 

Sveti Florijan

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija,  oko 250. n. e.,  – rijeka Enns , oko 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austrij. Zaštinik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije.

Kao rimski časnik živio je u gradu Lauriacumu, pokrajina Noricum, danas Enns – Lorch pokraj Linza u Austriji. Imao je čin centuriona. Nakon umirovljenja, službuje kao činovnik u Aelium Cetiumu, danas St. Poltenu.Za vrijeme progona kršćana u Noricumu, zauzeo se za živote 40 rimskih vojnika kršćana. Zbog toga je osuđen na smrt, te je pogubljen tako da mu je svezan mlinski kamen oko vrata i bačen je u rijeku Enns, prema povijesnim izvorima 4. svibnja 305. g.

Između 900. i 955.  godine, nedaleko mjesta Florijanovog pogubljenja  sagrađen je samostan Sv. Florijana. Kult svetog Florijana se proširio po središnjoj Europi.

U kršćanskoj ikonografiji je prikazan kao stariji rimski vojnik, omotan plaštem, svezan uz mlinski kamen,  kako vjedrom gasi požar kuće.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content