);
Ludbreški srednjoškolci Lucija, Erik i Goran virtualno posjetili Europsku komisiju

Ludbreški srednjoškolci Lucija, Erik i Goran virtualno posjetili Europsku komisiju

Ekipa Trio fantastico Srednje škole Ludbreg koju čine Lucija Ivanuša (gimnazija), Erik Kelin (CNC operater), Goran Kranjčec (CNC operater) zajedno s mentorom Željkom Posavcem ove je godine osvojila drugo mjesto na srednjoškolskom poslovnom natjecanju „Ideja godine”.

Ludbreški srednjoškolci osmislili su stroj koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta. Svoju ideju su prezentirali kroz renderirane kalkulacije i zanimljivi video prilog.

Kao nagradu za prva tri plasirana tima bila je planirana posjeta sjedištu Europske komisije u Bruxellesu. Zbog epidemioloških razloga to nije bilo moguće izvesti, stoga je Europska komisija učenike odlučila ugostila virtualno.

Najbolji timovi natjecanja tako su imali prilike virtualno komunicirati sa Stipom Masnićem iz Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove, Draženom Budimirom iz Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove, zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak te predsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuica.

Masnić je sudionike virtualnog posjeta upoznao s poviješću, ali i idejom, misijom i vizijom Europske unije, a Dražen Budimir iz Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove predstavio im je pristup financijskim sredstvima EU-a za srednja i mala poduzeća.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica mladima je poručila da pronađu ono u čemu su dobri te kazala da će im EU pomoći da se ostvare njihovi potencijali. Pojasnila je da, kao povjerenica za demografiju, radi ‘na punom životnom ciklusu’, odnosno trudi se poboljšati život na svim razinama.

Eurozastupnica Sunčana Glavak rekla im je kako moraju biti glasni ako se žele izboriti za svoja prava. Upozorila je da se danas pojavljuje veliki broj dezinformacija, čemu se Unija također suprotstavlja. Kao bivšoj novinarki, dodala je, to joj je jako važno te se time svakodnevno bavi. Mlade je stoga zamolila da provjerite informacije prije nego što ih dijele. Ispričala je kako se u sklopu svog mandata bavi i s okolišem, zdravljem, ali i drugim temama. Otkrila je i da je pokrenula inicijativu za ukidanje tzv. financijskoga roaminga, naknada za podizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu.

Vjerujemo kako je učenicima ovo bila dodatna motivacija za daljnji napredak i rad na osmišljavanju novih poslovnih ideja.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content