);
Ludbreški policajci vjeruju u miran doček Nove godine

Ludbreški policajci vjeruju u miran doček Nove godine

Na Staru godinu posjetili smo djelatnike policijske postaje Ludbreg kako bi našim čitateljima, iz kuta žurne službe, dočarali proteklu 2020. godinu. U policijskoj postaji Ludbreg zaposleno je 29 policijskih službenika od čega je pet pripadnica ljepšeg spola. Načelnik PP Ludbreg je Leonardo Sakač, pomoćnik za kriminalističku policiju je Zdeno Šarić, a pomoćnik za policiju Zvonko Pintarić.

-Pokrivamo područje od 20 tisuća stanovnika i možemo biti jako zadovoljni postignutim rezultatima u protekloj godini. U svim segmentima našega rada nismo zabilježili porast već naprotiv bilježimo smanjenje broja prekršaja. Pohvaljujem rad svih svojih djelatnika jer s terena imamo evidentirano gotovo identičan broj ‘slučaja’ kao i policijske postaje koje pokrivaju dvostruko veći broj ljudi. Ta činjenica ne govori da su ljudi na ludbreškom području ‘bezobzirniji’ nego je to potvrda da ludbreški policajci rade savjesno i angažirano – rekao je Leonardo Sakač, načelnik PP Ludbreg.

U protekloj godini na ludbreškom području zabilježeno je 277 kaznenih djela u što spadaju krađe, teške krađe, prijevare, djelovanje protiv opće sigurnosti i sl. Stopa općeg kriminaliteta iznosi 48% što je ispod razine državnog prosjeka koji je iznad 50%.

-Imamo čak 88% riješenih kaznenih djela kojih smo većinu sami inicirali tj. koja nisu posljedica prijava građana. Najviše zadovoljstva pričinjava nam činjenica da smo u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom uspješno riješili kazneno djelo razbojništva sa smrtnom posljedicom u Selniku – pojasnio je načelnik Sakač.

U 2020. godini ludbreški policajci temeljem Zakona o sigurnosti u prometu na cestama evidentirali su 2200 prekršaja u prometu kao što su nekorištenje pojasa, korištenje mobitela u vožnji, vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja tehnički neispravnim vozilom i sl. Osim toga zabilježeno je 140 prometnih nesreća od čega jedna sa smrtnom posljedicom na pružnom prijelazu u Vrbanovcu. Tijekom godine 80 vozača privedeno je u PP Ludbreg u prostoriju za zadržavanje do otrežnjenja, a njih 20-ak dovedeni su na Općinski sud u Varaždinu gdje su im izrečene kazne zatvora, uvjetne kazne zatvora ili visoke novčane kazne sa zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima.  

-Ako mladi vozači u dvije godine skupe 9 ili više negativnih bodova ukida im se vozačka dozvola na dvije godine. Prag za ukidanje vozačkih dozvola ostalim vozačima je 12 negativnih bodova. Dakle, vozači kojima vozačka dozvola nije oduzeta već im je ukinuta imaju pravo nakon dvije godine ponovno polagati vozački ispit za stjecanje nove vozačke dozvole. Posljednjih pet godina imamo ukupno samo tri smrtno stradale osobe u prometu i time u potpunosti zadovoljavamo Nacionalni program cestovnog prometa 2010.-2020. koji predviđa pet smrtno stradalih osoba na 100 tisuća stanovnika godišnje – istaknuo je načelnik Sakač.

Najveći uzročnik prometnih nesreća je alkohol povezan s prevelikom brzinom vožnje. Smanjenje prometnih nesreća ludbreški policajci uspjeli su postići represivnim mjerama usmjerenim prema recidivistima koji su skloni ponavljanju vožnje pod utjecajem alkohola. Alkohol je često uzročnik remećenja javnog reda i mira pa je tako tijekom 2020. godine zabilježeno 87 ovakvih slučajeva, a zabilježena su i 62 slučaja obiteljskog nasilja. Čak 90% slučajeva obiteljskog nasilja ‘završava’ privođenjem počinitelja na Općinski sud u Varaždinu.

-Ne volim ići na intervencije kada je u pitanju obiteljsko nasilje jer je mučno vidjeti kako djeca plaču i gledaju kako se roditelji svađaju. Najčešće se to događa upravo za vrijeme blagdana i praznika kada je obitelj na okupu, a uglavnom svađa izbija nakon konzumiranja alkohola – rekla je Dunja Njegovec, vođa ophodnje.

Dunja ima 13 godina staža u policijskoj službi, u Ludbregu radi već 11 godina, a prije toga dvije godine je radila u Donjem Lapcu i Gospiću.

-Osim rješavanja obiteljskog nasilja radim na još puno poslova kao što su npr. očevidi prometnih nesreća i problemi oko narušavanja javnog reda i mira. U PP Ludbreg je jako dobra radna atmosfera i međuljudski odnosi su na zavidnoj razini tako da s voljom dolazim na posao i svejedno mi je jesam li na intervenciji u paru s kolegicom ili kolegom – pojasnila je Dunja.

Ipak, Dunja žali što ove godine neće biti uobičajenog domjenka u postaji niti ‘završnice’ u nekom od ugostiteljskih objekata.

-Ipak imamo razloga za zadovoljstvo jer smo u srpnju uspjeli organizirati ‘rafting team building’ po Dravi od brane HE Dubrava do ušća rijeke Bednje gdje smo cjelodnevno druženje završili kod Lovrekove kolibe. U novogodišnjoj noći ne moram dolaziti na posao pa želim da kolegice i kolege imaju što manje intervencija – završila je Dunja.

-Očekujemo mirniju novogodišnju noć nego ranijih godina jer nema organiziranih dočeka. Vjerujemo da je ljudima dosta nevolja ove godine uzrokovanih koronom i potresima tako da se nadam da će i upotrebe pirotehnike biti znatno manje. Prilika je da građani novce umjesto za pirotehnička sredstva doniraju ljudima stradalim u potresima – rekao je Leonardo Sakač, načelnik PP Ludbreg.

Tijekom 2020. djelatnici PP Ludbreg zabilježili su 21 prekršaj konzumiranja ili posjedovanja lakih droga, oko 200 ‘ostalih prekršaja’ kao što su točenje alkohola maloljetnicima i korištenje nelegalnog oružja te izašli na 1300 intervencija na pozive građana. Zbog svega navedenog, ludbreški policajci poručuju građanima da uživaju u novogodišnjoj noći te im u Novoj godini žele što manje prekršaja bilo koje vrste.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content