U ludbreškom karate klubu ZEN ovu japansku borilačku vještinu treniraju 24 učenika od čega 8 djevojčica. U klubu je 2016. godine treniralo čak 70 mladih karatista no u listopadu te godine oformljen je karate klub Okinava u Malom Bukovcu tako da djeca s tog područja ne moraju putovati u Ludbreg. Do dodatnog smanjenja broja članstva došlo je prošle godine kada karatisti nisu imali gdje trenirati jer je 4 mjeseca u maloj školskoj dvorani trajala sanacija krovišta.

     -Karate je specifičan sport u kojeg se ne možete uključiti bilo kada već svi u grupi vještine usvajaju zajedno od početka. Ako netko zbog bolesti ili nekog drugog razloga nije trenirao mjesec dana ne može pohvatati tehničke elemente. Mi treniramo isključivo osnovnoškolce mlađih uzrasta starosti 6 do 7 godina i to tradicionalni karate tzv. ‘kate’, a to su zapravo bezkontaktne borbe sa zamišljenim protivnikom. Tko usvoji prvu katu za tri mjeseca, drugu može naučiti za dva tjedna. – rekao je Stanko Cindori, glavni trener u klubu.

     Stanko je nositelj crnog pojasa 3. Dan, a klasifikacija karatista je sljedeća: kimono bez pojasa, bijeli pojas, žuti pojas, narančasti pojas, crveni pojas, zeleni pojas, plavi pojas, ljubičasti pojas, smeđi pojas, smeđe-crni pojas i crni pojas koji ima još dodatnih 10 razina tzv. ‘Dana’. Osim Stanka u klubu treniraju Marija Balent-Kemec, nositeljica crno-smeđeg pojasa, koja radi s najmlađima te Matija Vuk iz Sudovčine, nositelj crnog pojasa 1. Dan.

     -Matija će najvjerojatnije voditi karate klub u Martijancu kojeg planiramo osnovati u rujnu ove godine. Dakle, postoji interes djece pa ćemo se uskoro opet omasoviti, ali velim moramo početi svi u isto vrijeme. Upisi su u rujnu i u siječnju, mjesečna članarina iznosi 150 kuna. Treniramo ponedjeljkom i četvrtkom i najveći problem je što nemamo generalnog sponzora koji bi nam plaćao dvoranu. – pojasnio je Stanko i nastavio – Mi smo vjerojatno jedini ludbreški klub koji si sam plaća najam dvorane. Ludbregu je nasušno potrebna posebna dvorana za borilačke sportove za hrvače i karatiste koji zapravo osvajaju najviše odličja. Karate klub ZEN najbolji je klub u Varaždinskoj županiji u katama.

     Sljedeće godine na olimpijadi u Tokiju bit će promoviran ovaj nadasve koristan sport s tendencijom da postane olimpijski sport u svim kategorijama. Karate vještine doprinose razvoju motorike i psihičkoj stabilnosti pa je bavljenje ovim sportom izuzetno korisno u tretmanu ADHD poremećaja pažnje i koncentracije. Pošto se djeca na početku treninga dobro zagriju ozljeda uopće nema.

     -Ja sam Ana Harambaša i polazim 7.b razred. Treniram od svoje 4. godine i u klubu sam već 9 godina, najduže od svih. Uživam trenirajući karate, ovdje se ispušem, a jednog dana možda postanem trenerica. U svakom slučaju planiram studirati kineziologiju, a moj budući dečko će isto morati biti sportaš. – rekla je Ana, najbolja u županiji.

     Mladi ludbreški karatisti redovito s natjecanja donose medalje. Na nedavnom natjecanju u Đurđevcu srebrnu medalju osvojio je Matija Vuk, a brončane Ana Harambaša, Noa Horvat-Galauer i Dora Gerić. Noa je inače doprvak Hrvatske u kategoriji 6 do 7 godina. Sljedeća natjecanja na koja putuju vlastitim prijevozom, automobilima trenera i roditelja su: Kup Zagreba 11. svibnja, Kup Velike Gorice 20. svibnja te Prvenstvo Hrvatske za mlađe uzraste 3. lipnja.